Malin Reuterwall utmanar i landslaget

Hon är redan ordinarie i sitt klubblag, i blågult är Malin Reuterwall än så länge ett namn på tillväxt. Landslagsdebuten hägrar - i Örebro är målvakten närmare än någonsin.
Malin Reuterwall. Foto: Bildbyrån

– Det känns spännande. Med bara jag och Carola (Söberg) här är chansen såklart större, vi är på tårna båda två, säger hon.

Pia Sundhages har inte tillgång till sitt förstaval mellan stolparna när hon ska sätta startelvan till onsdagsmatchen mot Tyskland på pränt.

Hedvig Lindahl avslutade säsongen i förtid för en höftoperation och väntas inte tillbaka förrän efter årsskiftet. Då är kampen istället en intrikat duell mellan två målvakter som stått mer eller mindre i skuggan av den inarbetade erfarenheten hos Lindahl, Sofia Lundgren och EM-sommarens ess Kristin Hammarström.

Ett alternativ: Carola Söberg som gjorde flera fina internationella insatser med Tyresö i Champions League och beslöt sig för Norge och Avaldsnes efter den episka konkursen. Söberg står för rutinen bland utmanarna och har två och en halv landskamp under 2014 att se tillbaka på, utöver bänktiden bakom Lindahl.

Ett alternativ: Malin Reuterwall med färre tillfällen att ens bekanta sig med landslagslirarna bakom sig. Inte ens en bänkplats har landslagsledningen kunnat erbjuda under hennes första matchsamlingar.

Uttagningarna har däremot duggat allt tätare under 2014 och Reuterwall duckar inte för att hävda sin rätt.
– Självklart är det bra målvakter man konkurrerar med men man är här för att göra sitt bästa, säger hon och kastar sig in i utmaningen.

– Det blir mycket viktigt med kommunikationen, jag har ju inte spelat med så många här.

När Reuterwall tog över efter legenden Caroline Jönsson i Umeå var den Västeråsbördiga keepern med lång räckvidd fortfarande lite av ett oskrivet kort. Efter två säsonger har stabiliteten kommit med i spelet i straffområdet. Landslaget ställer dock ännu större krav.
– Hela grejen med landslaget är att det är högre tempo, det gäller att jag kommer upp i nivå, sen får man alltid med sig saker att tänka på.

Funderar över fortsättningen - i Umeå
Några helt egna tankar har hon också att grubbla över. Som en av flera spelare med utgående kontrakt i UIK hopar sig intresset.

På sistone har klubben fått rubriker med tanke på alla som lämnar - tränaren, klubbchefen och mångåriga backen Emma Berglund är bland dem som tagit avsked.
– Jag tror inte på att förändringar alltid leder till något dåligt. Nu blir det en nystart och det är inte fel, vi har en trupp som har spelat med varandra länge och har något på gång, säger Malin Reuterwall.

För närvarande har hon att ta ställning till om det blir en fortsättning i Umeå.
– Jag trivs bra i stan, men vi får se vad som händer i klubben, säger målvakten och blir mer konkret.

Malin Reuterwall spänner gärna bågen som framtidsnamn i landslaget.
– Jag siktar mot mästerskapen, då är det också viktigt att träna med alla de bra spelarna som finns i truppen.