Linköpings kommun sätter ner foten

Det blir inga kommunala respengar till Linköpings FC för att spela i UEFA Women´s Champions League.LFC hade ansökt om 300.000 för att åka till Perm och bortamatchen mot Zvezda 2005.

I ett pressmeddelande förklarar Linköpings kommunstyrelses ordförande Paul Lindvall att det är UEFAs ansvar att ge de deltagande klubbarna ekonomiska förutsättningar och påpekar vidare att Linköping verkligen ställt upp för damfotbollen genom bygget av den nya arenan, arrangemangen kring dam-VM 2013 samt avsatt en miljon kronor till en fotbollsfond för tjejer i samarbete med Östergötlands FF.

Det kan i sammanhanget påpekas att FC Rosengård fått 200.000 kr av UEFA för sin Rysslands-resa när man mötte Ryazan, dessutom ställer Malmö stad upp med 950.000 kr för FC Rosengårds hela deltagande i hela UEFA Women´s Champions League. Även Linköpings FC har fått resebidrag från UEFA men det täcker bara en del av kostnaden för den långa Rysslands-resan. Hela Champion´s League-äventyret kan ge röda siffror i bokslutet och till sist är man nere där till och med elitlicensen hamnar i farozonen.

Thorsten Frennstedt 2014-10-29 11:40

UEFA är ingen fattig förening och Linköpings kommun gör rätt i att reagera även om det oförtjänt drabbar LFCs ekonomi. Det sticker i ögonen att deltagande i herrarnas Champions League med samma huvudman ger hundratals miljoner, medan i damernas handlar det ekonomiska utfallet om att begränsa förluster. UEFA behöver inte fråga EU, FIFA eller någon annan om en större bråkdel av pengarna från herrarnas Champions League ska överföras till damernas. Det behövs varken konferenser eller utredningar. UEFA har både makten och pengarna för att gå före, Monsieur Platini!

Martin 2014-10-29 22:04

Jovisst har Linköpings Kommun en poäng i att UEFA BORDE ge mer pengar till de deltagande lagen MEN nu gör de ju inte det och om LFC inte lyckas skrapa ihop mer pengar från sponsorer så lär de väl få dra sig ur, jag hoppas i alla fall att de överväger detta då det inte är värt att riskera ekonomi, elitlicens o s v när varken kommun, UEFA eller SvFF ställer upp.

Paul Lindvall är dock het snett ute när han kallar den nya arenan för en satsning på damfotboll, det är en satsning på fotbollen i stort i kommunen OCH dessutom hade detta aldrig hänt om inte kommunen sett chansen att stråla i glansen kring hemma-EM. Nåväl, Linköping har aldrig varit en kommun som satsar på idrott överhuvudtaget så det var inte oväntat att man valde att säga nej här.

Rufus 2014-10-30 14:17

Att damfotbollsklubbar i praktiken bestraffas med ekonomisk förlust p g a deltagande i UWCL är den stora skandalen. Här har främst UEFA, men också den förstockade inställningen i vårt eget fotbollsförbund en stor och skamlig skuld!

Principiellt har Linköpings kommun bra på fötterna när man vägrar akutbidrag till en idrottsförening. Kommunen stöttar ändå Linköpings FC på olika sätt. @Martin har förstås helt rätt i att de svulstiga orden om Linköpings nya arena som "ett bygge främst för damfotbollens (LFC) fromma" är ett skrytsamt mantra, som gärna ältas från politikerhåll. Nej, utan ett EM 2013 hade Folkungavallen fortfarande varit fotbollens "tempel" i Linköping.

För övrigt är den nya fotbollsarenan en skandal på flera sätt. Den är ännu ofullbordad - på ena kortsidan gapar det tomt så när som på de nödtorftigt kamouflerade betongpelare som sticker upp i skyn. Här skulle en byggnad med lokaler för förenings-, skol- och affärsverksamhet ha stått. Orsaken till detta för hela staden så "skämsiga" faktum är främst en prestigeartad, utdragen konflikt mellan byggherren, Botrygg, och kommunen. Parterna har nu i snart två år tjafsat om hur "hålet i muren" ska fyllas igen. Jag vill gärna likna kontrahenterna vid två skojare som försöker lura varandra hela tiden. En drastisk, men väl så träffande liknelse!

Rainer Fussgänger 2014-10-30 20:18

Solklart borde UEFA dela ut mycket mer till damfotbollsklubbarna 10% av det herrarna får vore lämpligt. Då fick alla 32 deltagare drygt 9 miljoner kronor om jag minns rätt.

Men, helt rätt att Linköpings kommun inte står för notan.

Vad är det överhuvudtaget som kostar 400.000 kr när man ska åka till Perm. Perm igger på ungefär samma avstånd till Linköping som den spanska huvudstaden Madrid. Jag kollade upp flygbiljetter och de går att få för drygt 4500 per person om man bokar i dag. Dyraste hotellet som jag hittade i Perm säljer dubbelrum för tre nätter för 5.600 kr per rum. Det innebär att resan inkl övernattning går att få för 7.300 kr per person. Tillkommer tre lunchar och tre middagar för drygt 25 personer. Transport till Arlanda och i Perm. Men med en budget på 400.000 kr har man alltså 217.500 kvar för lunch, middag, transporter och alla andra utgifter. Men kanske hade man funderat på eget flygplan?