Jessica Leander om att vara kapten för distriktslaget

Jessica Leander om att vara kapten för distriktslaget

Jessica Leander har sprungit runt på de gröna Cup Kommunalplanerna ett bra tag nu. För andra året i rad drog hon i helgen på sig Västmanlands fotbollströja. Med kaptensbindeln runt armen drömmer hon om segrar, landslaget och större framgångar.

Mittbacken Jessica Leander har redan debuterat i F17-landslaget, och hunnit representera Västmanland i Cup Kommunal vid två tillfällen i två olika åldersklasser. I årets upplaga är hon lagets kapten och kanske Västmanlands största stjärna trots backpositionen. När damfotboll.com träffar Leander ler hon ett brett leende och talar välartikulerat om hur en bra lagkapten ska vara:
– Alltid se allt positivt, försöka hjälpa och stötta alla i laget. Man ser allt från den ljusa sidan och försöker ta sitt lag framåt, sammanfattar Leander hur hon tycker att en kapten ska vara.

När damfotboll.com samtalar med Västmanlands lagkapten har laget just spelat oavgjort, och sedan vunnit straffläggningen mot Stockholm i Cup Kommunals gruppspel. I ett nervkittlande straffavgörande krävdes det tolv straffomgångar för att skilja lagen åt. Västmanland vann till slut, men missade att ta sig till semifinal i turneringen. Men undertecknad är intresserad över hur så unga spelare kan ha ett sådant psyke att gå fram och slå otagbara straffar i ett avgörande läge. Leander rycker på axlarna och menar att det handlar om att inte göra det större än vad det är.
– Man har ändå ställts inför pressen förut, många är rutinerade och spelar i större klubbar. Det är sådan press i vardagen också. Men det handlar alltid om att göra sitt bästa, missar man så missar man och träffar man så träffar man – det gäller att inte göra det större än så, säger Leander som själv satte sin straff mot Stockholm.

Jessica Leander är inte den som drömmer störst. I alla fall inte när vi pratar med henne. Då ger hon ett uttryck av att stå stadigt med båda fötterna på jorden. Hon vill inte ha för bråttom eller ställa orimliga krav på sig själv. Men visst finns tankar om framtiden närvarande. Bland annat funderar hon över när det är dags att packa väskan, lägga undan tryggheten som finns i Gideonsberg och flytta till en större klubb. Hon vill dock inte ta flytten för tidigt, det har hon sett andra göra – med oönskat resultat.
– Självklart ska man inte gå för tidigt, det har jag kompisar som gjort – och som fått gå hem igen för att det inte har funkat. Men när man själv känner sig redo då måste man gå för att hela tiden spela på samma nivå kommer inte utveckla dig. Men man måste känna det själv, det kan ingen annan säga åt dig. När jag känner mig redo kommer jag ta steget från Västerås.

När vi ber henne berätta om sina drömmar tittar hon nära, mot F17-landslaget och att utvecklas i klubblaget.
– Jag vill ta mig vidare till nya EM-truppen. Jag har varit med i F17-landslaget och vill så klart fortsätta vara med där. Annars är det bara att träna på i min klubb, kanske ta ett nytt steg till en annan klubb.
Vi ber henne då att drömma större. Och visst finns det mål borta vid horisonten:
– Ja, alltså den stora drömmen är att fotbollen ska ta mig ut i världen. Jag vill spela i PSG och i stora landslaget.

Jessica Leander vill lägga Paris Saint Germain, landslaget och världen under sina fötter. Men innan dess väntar, förhoppningsvis få en kallelse till F17-landslaget och vidare utveckling på hemmaplan i Västerås.

Text: Alva Nilsson