Katrin Schmidt om beslutet många inte förstod

Med tyska mittfältaren Katrin Schmidt har Hammarby lyckats värva en svensk mästarinna till nykomlingens trupp. Desutom en spelare som många experter håller som en av ligans bästa defensiva mittfältare. Varför lämnade hon Champions League-spel och vilken målsättning har hon med sitt nya lag? damfotboll.com har träffat 28-åringen.
Katrin Schmidt efter hennes 2-0 mot Fortuna Hjørring i CL-åttondelen (Foto: Bildbyrån)

Vi träffas i Bajenland, ett café på Söder inte långt från Hammarbys arena Kanalplan som kommer att rustas upp för 30 miljoner kronor av Stockholms stad, men som just därför inte kommer att vara spelbar i årets serie.

Katrin Schmidt lämnade Tyskland som 19-åring och har alltså spenderat nästan hela sitt vuxna livi den amerikanska och sedan den svenska fotbollskulturen. Först blev de studier vid Florida State University där hon tränade och spelade med Kirsten van de Ven, Sanna Talonen, Becky Edwards och Mami Yamaguchi.
– Jag har framför allt utvecklats som människa i USA. Det var första gången jag var långt hemifrån. Vinnarmentaliteten är helt otroligt där. Omgivningen var mycket professionell och jag tror att inget lag som jag någonsin kommer att spela för kommer att ha samma resurser. Jag hade en tränare som ville spela europeisk fotboll och vi spelade mycket tekniskt. Ändå hade vi mycket fysisk träning också och för första gången blev jag riktigt vältränad.

Efter några år med Tyresö, som då var Sveriges mest hypade damfotbollslag, som satsade enormt för att komma från dåvarande (när Katrin Schmidt kom) Norrettan till en Champions League final blev det senast tre väldigt lyckade säsonger i FC Rosengård. I mästarlaget som har en trupp där många är landslagsspelare lyckaders Katrin Schmidt prestera vecka efter vecka och etablera sig som startspelare.
När man tränar och spelar med Marta, Ramona Bachmann, Therese Sjögran och Anja Mittag, är rumskompis med Ali Riley och kan se fram emot en rafflande CL-kvartsfinal mot världens bästa klubblag VfL Wolfsburg, varför lämnar man då och skriver på för en traditionsklubb som Hammarby som trots allt är en nykomling?
– Jag har velat komma tillbaka till Stockholm sedan en längre tid faktiskt, förklarar Katrin Schmidt.

– Framför allt vill jag avsluta mina studier. Det visste jag en längre tid, men eftersom vi gick vidare i Champions League var det förstås inget lätt beslut. Men kursen som jag måste ta på Stockholms universitet börjar alltid bara under våren och jag ville inte vänta ytterligare ett år. Jag har saknat Stockholm och det kändes riktigt att ta detta steg just nu. När dagen kommer då Rosengård kommer att spela Champions League, då blir det säkert riktigt tufft. Jag har inte tänkt tanken om jag ska åka dit och titta eller inte. Men i vilket fall som helst håller jag laget tummarna. Annars är jag nöjd med mitt beslut.

Även om Hammarby har gjort en del rekryteringar och sedan tidigare har spelare med damallsvenska meriter tror de flesta nog att det blir ett år där laget måste spela för att hålla sig kvar. Skulle man kunna utmana Rosengård eller Örebro vore det nog en mindre sensation. Du hamnar alltså i en helt annan situation eftersom du även med Tyresö spelade i tabellens övre halva?
– Det blir säkert annorlunda, men det är även spännande. Mitt beslut var inte ett sportsligt beslut i första hand, jag ville till Stockholm. Det som gjorde det lättare var att Hammarbys planer lät bra. Det blir en annan situation, men det har definitivt också positiva sidor. Jag kommer att ha mer ansvar, blir troligtvis involverad mer i det offensiva spelet och det är en utmaning som jag ser fram emot.

När fd lagkompisen Anita Asante lämnade engelska mästarlaget Arsenal för unga Chelsea var det bl a för att hon villa bygga nytt. I FC Rosengård fanns hennes namn bland andra som har stora internationella meriter, nu är hon spelaren som har SM-guld 2013 och 2014 i bagaget.
– Jo, rollen är annorlunda, man har mer ansvar. Och jag vill ta mer ansvar, vi bygger något nytt i Hammarby. Det finns en del spelare som är väldigt talangfulla och några bland dessa som jag tror kommer att gå rätt långt. Mitt första intryck är bra, det är ett trevligt lag, mycket engagemang och de vill åstadkomma mycket. Självklart är förutsättningarna annorlunda än i Malmö. Här arbetar ingen heltid för klubben, man har helt enkelt inte samma resurser som FC Rosengård.

I Malmö var Katrin heltidsproffs, nu kommer träning och spel varvas med studier i kulturgeografi där mittfältaren vill göra sin master degree.
Var hamnar Hammarby när poängen räknas ihop på hösten?
– Det är svårt att säga, men vårt mål är att stanna kvar i Damallsvenskan och jag tror att vi kan fixa detta utan att behöva darra fram till sista omgången.