Tuffa frågor om projekt 11+
Tuffa frågor om projekt 11+

11+ är ett projekt mellan damlandslaget och SOK, med sikte på OS i Rio 2016. Sverige har aldrig tagit medalj i ett OS på fem försök, och det vill man försöka ändra på genom att ge en rad spelare förutsättningar i världsklass.
Under en pressträff uttryckte Lilie Persson att spelarna i projektet generellt tränar för lite. Ett uttalande som fick oss att undra hur det egentligen går med detta unika projekt. Så vi ställde oss med Lilie Persson och diskuterade frågan. En mikrofon emellan oss snappade upp allt.
Projektet har målet OS i Rio, men om vi målar upp värsta möjliga scenario; Sverige går inte till OS, vad händer med det här projektet då, självdör det?
– Det är en berättigad fråga såklart. Men det är lite samma sak som om vi går till OS, och några spelare från projektet inte når dit – då hoppas vi att det här projektet spiller över så att de är djävligt bra till EM 2017. Så i min värld, om det skulle vara så att vi inte når OS – jag har inte ens tänkt tanken tidigare men nu måste jag göra det – så handlar det om att titta på resurser och då ska vi driva denna typ av projekt mot EM 2017 så att det inte självdör. Sen bygger hela idén på att spelarna ska driva sig själva, så det ska egentligen inte kunna självdö. Vi ska egentligen ha gett dem så mycket nycklar att de ska kunna ha med sig det i hela fotbollskarriären, det bygger hela idén på.
Du pratade om att spelarna måste upp i träningsmängd, och jag tänker att det inte bara handlar om att lägga på fem timmar mer träning i veckan, utan att ni först måste hitta rätt träning att lägga på – hur ser den processen ut?
– Ja, det är ju ingen som är slö liksom. Däremot är det så att man ofta inte har insikten om vad som krävs. Och när vi säger att ”några kommer inte upp i den nivå vi vill” då snackar vi världsnivå. De är ofta uppe i en elitnivå men ska du upp till världsnivå måste du lägga ner extratid mot vad dina lagkompisar gör, och det är därför det är så viktigt att spelaren driver den här processen själv. Klubbtränaren ska ju vinna på lördag, så han eller hon kanske känner att ”hmhm, då blir det stela ben, det vet jag inte om jag vill”. Så klubbens tränare måste hela tiden vara med i processen. Vi har ett team som har koll på allt. Om det är någon som ska lägga på sig muskler till exempel, då finns det två som har spetskompetens inom det området. De tittar ”okej, var står du idag?” sen bryter vi ned det, hur mycket kan man kräva samtidigt som du ska spela matcher?
Spelarna har förväntningar på sig från sig själva, från klubben och nu från detta projekt, det känns inte så avlägset att någon skulle pressa sig för mycket. Vad händer om ni ser sådana varningssignaler?
– Då hoppas jag att vi fångar upp dem tidigt. Det är därför vi har varit så noga med teamet runt spelaren. Förutom jag, Pia, Annelie Andersén som är förbundskapten för U23 och teknisk expertis har vi en kostrådgivare från SOK, en av landslagets läkare,Annica Näsmark som är sjukgymnast och Jocke Blomqvist som är psykolog. Så vi har ju ett holistiskt team som ser hela "djävla människan", på ren svenska. Så jag tror att vi skulle fånga upp det. Jag hoppas verkligen det. Projektet är ju verkligen på individnivå, och vi följer upp med massa samtal.
Men du har förståelse för frågan och problematiken?
– Ja, det känns verkligen relevant. Men nej. Sen för de också träningsdagbok och det är klart att de skulle kunna fuska med sådant och inte föra in allt. Men det tror jag inte. Tack vare träningsdagboken har vi hittills inte sett någon som tränar för mycket utan tvärtom. Några ligger jättebra till, några behöver upp en skvätt.
Kan ni plocka bort och lägga till spelare i projektet?
– Ja.
Har ni funderat över det?
– Ja, vi har resonerat runt det och är inte färdiga i den tanken. Det är därför vi är så tydliga med att säga att det här är inget landslag, utan du är utvald i ett SOK-projekt. Vi är väldigt tydliga med det. Spelarna ingår i ett stort sammanhang nu. Det här är ett större perspektiv. Du ingår som olympisk idrottare, då ställs det höga krav. För att vi ska nå medalj i OS krävs det världsspelare. Vi pratar inte om att bli uttagen i landslaget, vi pratar om Lotta Schelin-nivå oavsett position. Men det innebär också att om inte vi ser den här skjutsen som ska komma så... Hur mycket ska vi mata liksom? Nej, då kan du bli bortplockad, säge Lilie och fortsätter.
– Spelaren kan också säga själv att ”det här är inget för mig, seriöst jag pallar inte”. Då finns det inga hard feelings och spelaren kan fortfarande bli uttagen i ett A-landslag. Och för att svara på frågan: vi kan också plocka in spelare. Men, nu har det bara gått ett halvår och vi vill hålla det tajt, för det ska vara unikt. Det finns säkert många som tänker ”vad fasen, kan ni inte plocka in Rolfö eller Blackstenius?” Men vi har valt att hålla det smalt, tajt och till det här antalet. Men saker kan hända.
Jag tänker att det är ett prövo-projekt även för er ledare. Ni måste ju lära er nya saker som ni också kan sprida ut på andra spelare.
– Definitivt, så är det. Och vi lär oss en arbetsprocess som är väldigt intressant. Vi sitter alla ledare, tolv tror jag vi är, och sätter upp ett namn på väggen. Sen går vi igenom alla hennes kvaliteer. Då är det allt ifrån läkare, till sjukgymnast, till psykolog till förbundskapten. Och alla har olika ingångar. Så vi har lärt oss en process som är väldigt spännande, och som jag tror vi kan ha nytta av även utanför projektet.