Rejält försvarstest när Tyskland vill ha revansch

Algarve Cup är testernas turnering. Sverige startar placeringsmatchen mot Tyskland med samma innerbackar, Emma Berglund och Nilla Fischer, som för två dagar sedan mot Kina. Ännu en indikation på vilka lagledningen tror mest på i mitten.
Emma Berglund får förnyat förtroende som mittback. FOTO: Anders Henrikson

För Emma Berglund handlar dagarna i Portugal om att få nyttiga genomkörare i kroppen, men också om att söka positiva signaler. Samarbetet i försvarslinjen måste fungera när VM drar igång om tre månader.
– Mot Kina jobbade vi bra ihop. Det kändes klockrent, vi höll oss till vad vi hade bestämt oss för innan, säger hon.

Frågan om vem Rosengårdsspelaren helst har bredvid sig i blågult ger inget rakt svar. Men helt klart är att Berglund trivs med Fischer som backkollega.
– Det handlar om personkemi och vilka man möter. Sen blir det bättre och bättre ju mer speltid man får tillsammans. Jag och Rohlin har inte spelat så mycket, det blev lite av en testmatch. Jag har spelat mer med Fischer och hon har ju hittat sin roll nu, säger hon och fortsätter:

– Hon hade kvaliteterna i sig redan från början, men nu har hon ledarrollen i backlinjen.

En spelartyp som Emma Berglund kan ta stöd i för att kunna vara med och driva spelet. Frågan är hur det kommer att se ut mot tuffast tänkbara motstånd efter lunch på onsdagen.

Landskampen är mer än avslutning på Algarve Cup, flera intressanta dueller upprepas när Rosengård möter Wolfsburg i Champions League om halvannan vecka.
Den svenska försvarsduon splittras och spelar då i olika lag. Medan Nilla Fischer får en chans att möta Anja Mittags attacker har Emma Berglund möjlighet att pröva sig när Alexandra Popp utmanar offensivt.
– Det är alltid bra att få uppleva hur spelarna rör sig i matchsituation. Anja möter jag redan på träningarna hemma, hon kommer säkert också att vara farlig här. Men det ska bli spännande, jag har inte spelat Champions League på länge.

Emma Berglund satt bredvid i 4-2-segern för en vecka sedan men har ändå rätt färsk erfarenhet av att möta Tyskland. I Örebro i oktober spelade hon på vänsterkanten, en placering som känns mindre meningsfull för dagen.
– Jag håller mig till att vara mittback, ler hon och siktar mot matchen om tredje pris.

– Tyskland kommer med revanschlust men vi vill heller inte förlora imorgon. Det skulle vara skönt att få överhand, gå in i VM-turneringen med två segrar mot dem.

Onsdag 13.00 Sverige-Tyskland
Matchen sänds direkt i Eurosport.