Nollan stärkte mästarförsvaret

Supercupplaketterna var inte allt FC Rosengård hade för ögonen i årets första tävlingsmatch på hemmaplan. När spelarna fotograferades med blommor och priser var genomköraren, 90 minuter i benen efter uppehållet desto viktigare.
Lina Nilsson debuterade som ny lagkapten i FC Rosengård. FOTO: Ludvig Thunman, Bildbyrån

– Positivt att få en match med laget igen, vi har bara haft en träning ihop sedan alla kom hem från respektive landslag, säger Lina Nilsson.

Hos de svenska mästarna lämnas få spelare utanför brevskörden med kallelser till olika landslag. Resvilligheten märks på frånfället, träningarna i Malmö genomförs med ett fåtal A-spelare igång.
– Vi var väl fyra kvar här hemma som har tränat med killar.

Före Algarve Cup och de övriga turneringarna i värmen visade Rosengård redan mästarlagets klass. I brytpunkten mellan försäsong och de viktigare uppgifter som väntar har laget åtta raka segrar.

Gedigna resultat som bland annat kommer av en högre nivå i försvaret.
– Vi har tagit ett kliv sedan förra året, känner oss säkrare och starkare. Försvarsspelet är bra från forward till målvakt, säger Lina Nilsson och pekar bland annat på bättre kommunikation.

– Det kan fortfarande bli bättre men det är högt i tak här. Vill man bli bättre måste man våga ställa krav, det gör vi mer nu. Fler säger vad de själva känner och tycker, det gör oss starkare som grupp.

Första halvlek mot Linköping blev ett rejält försvarstest. Spelvändning på spelvändning tänjde linjen på egen planhalva, men alltid fanns något backben eller målvaktsingripande som hindrade baklängesmål.
– Vi tappar boll på farliga ställen när vi är framme med lite folk, får några tre mot två-situationer mot oss men vi löser det bra och Zecira gör en fin match i mål, säger Lina Nilsson.

Ett nytt namn finns i backlinjen, Emma Berglund ersätter Anita Asante som fått flytta fram till mittfältet.

Men Rosengårds nya mittlås har inte haft många matcher på sig att bygga upp självförtroende.

Berglund slet med småskador och sjukdomar för någon månad sedan, samarbetet mellan innerbackarna behövde också genrepet inför Wolfsburg.
– Det är bara andra eller tredje matchen hon fick tillsammans med Amanda, en match före den stora matchen var bra för deras samarbete, säger Lina Nilsson.

En veckas träning och finslipning återstår. Om precis en vecka får Rosengårds försvar mäta sig med Europaeliten.
– Vi måste freda vårt eget straffområde, släpper vi till för mycket chanser smäller det. Vi vill ligga tajt och kompakt, det gör inget om de har mycket boll om vi bara ligger vi rätt i positionerna, säger Lina Nilsson med Champions League-kvarten i sikte.

Martin 2015-03-16 21:55

inget ont om Rosengårds försvarslinje men det var ju mer Musovic storspel och LFC:s enorma ineffektivitet som gav dom en nolla i insläppta mål kolumnen. Ska de ha något att hämta mot Wolfsburgs vassa offensiv måste de vara betydligt mer samspelta. Särskilt Ilestedt såg väldigt osäker ut när hon pressades högt av LFC:s anfallsspelare.