Linköping vill "ta befäl" i Champions League

Linköpings FC har hemmaplan i den första kvartsfinalen i Champions League. En fördel som bör utnyttjas i söndagens tidiga tävlingsmatch.
Martin Sjögren. FOTO: Bildbyrån (arkiv).

– Det är vår hemma-arena, vi är starka och vill ta befälet, säger Martin Sjögren.

Mallen från de tidigare cupomgångarna är målet. Linköping övertygade mot Liverpool (3-0) och krossade Zvezda (5-0).
– Kan vi komma upp i den nivån är jag jättenöjd, säger Martin Sjögren.

Tränaren är väl medveten om att vår är något annat än höst utifrån svenskt spelschema. Bröndby IF blir LFC:s första hemmamotståndare för säsongen. Danmarks bästa lag har några fler tävlingsmatcher i benen, även om landslagsuppehållet tidigare i månaden jämnar ut förutsättningarna.
– Ett spelskickligt lag och deras passningsspel håller hög klass. De vill ta sig fram i plan via kortpassningsspel men på offensiv planhalva ändrar de karaktär och jobbar mycket med inlägg för att skapa målchanser.

Katrine Veje (tidigare FC Rosengård) är en av Bröndbys mer namnkunniga spelare, på väg till Seattle till sommaren. Nanna Christiansen håller ställningarna som mittfältsmotor.
– Theresa Nielsen är deras mest etablerade spelare, har haft högerbacksplatsen i landslaget ett tag. Hon är en också en av få som är lite äldre i laget, säger Martin Sjögren.

Linköping genrepade med Supercupen, förlorade med 0-1 men gav trots allt ett gediget intryck. Laget tillbringade vintermånaderna hemmavid, valde bort träningsläger utomlands.
– Förutsättningarna i Linköping med arena och gym är bra. Sen är det är så klart alltid kopplat till kostnader. Under ett VM-år kände vi också att det är mycket landslagsaktiviteter och vi har många spelare med i olika landslag.

Kvartsfinalen har förstås varit i fokus under hela försäsongen.
– Vi är en månad tidigare än vad vi brukar och ligger väl framme, fysiskt sett har vi testvärden på att vi aldrig varit bättre. Sen måste vi också omvandla det till fotbollskunskaper, men det brukar gå hand i hand. Det borde betyda att vi kan löpa mer i vårt anfallsspel, säger Martin Sjögren.

– Positivt för oss är att vi inte haft så stor omsättning i truppen. Det gör det smidigare att komma igång.

I skrivande stund är Linköping ett mer komplett lag än tidigare. Fridolina Rolfö gör framsteg efter sin knäskada och kan vara aktuell för inhopp på söndag. Claudia Neto och Charlotte Rohlin som stod över Supercupen tränar för fullt igen.

Allt klart för hemmapremiären och en match som anger tonen för dubbelmötet. Folket som bänkar sig på läktaren får se om Linköping lyckas ta befälet.
– Man vill alltid vara laget som styr, men det brukar vara mer bekvämt på hemmaplan. Det kan bli två olika matcher hemma och borta, vi är bra när vi anfaller med mycket folk och får till försvaret kollektivt.