Papua Nya Guinea får damernas U20-VM 2016

De som hade hoppats på att få kunna uppleva en VM-final i Linköping blir besvikna. Och FIFA lyckades överraska - igen. Papua Nya Guinea får värdskapet för damernas U20-VM nästa år.

På sin andra presskonferens på två dagar meddelade FIFA i dag att det är Papua Nya Guinea och inte Sverige som får vara värd för FIFA:s näst största damturnering. Egentligen hade FIFA utsett Sydafrika som värd för turneringen, men det sydafrikanska fotbollsförbundet drog sig tillbaka i fjol. Då hade Sydafrika fått VM istället för bl a Norge.

FIFA har sedan utlyst turneringen ännu en gång och endast Sverige och Papua Nya Guinea sökte. Hade Sverige fått FIFA:s förtroende hade det spelats VM-matcher i Umeå, Östersund, Eskilstuna och Linköping.

I och med beslutet kommer både årets herr-VM för U20 och nästa års dam-VM att spelas i medlemsländer av´världens minsta konfederation - det lilla oceaniska förbundet där förutom Nya Zeeland och Papua Nya Guinea endast en rad små östater är med.

Papua Nya Guinea är i damfotbollssammanhang inte direkt en kändis. På den aktuella världsrankinglistan ligger laget dock på en hyfsad bra 48:e plats, direkt efter Slovakien och före Ghana. Den goda placeringen resulterar dock i att man nästan uteslutet spelar mot länder ur den egna konfederationen och att man brukar vinna matcher mot de lilla östaterna i konfederationen. I OFC Nations Cup i höstas vann Papua Nya Guinea både över Cook Öarna (4:1) och Tonga (3:0) och förlorade sedan (som vanligt) mot övermäktiga Nya Zeeland (0:3).

Med att anförtro Papua Nya Guinea visar FIFA att man vill utveckla damfotbollen även i den pacifiska övärlden och långt utanför de redan etablerade länders gränser.

Rainer Fussgänger 2015-03-21 21:53

Om någon fotbollsfantast planerar att åka dit, så kan tilläggas att kriminaliteten i PNG är mycket hög, speciellt våld mot flickor och kvinnor nämns av bl a UN Women. Lokaltrafik och tåg- såsom båttrafik håller inte alls internationella mått, skriver t.e. tyska UD i sina resetips.
Jag förstår inte hur man resonnerar i Schweiz när man förlägger damernas näst största turnering till ett land där de 16 deltagande lagen kommer att behöva strikta säkerhetsregler samt skydd och där knappast supportrar våga åka.