Österrike nästa för F17/98-landslaget

Nästa landslag att kvala i Elite Round är F16/98-landslaget. Kvalet spelas i Österrike med start den 11 april. Motståndarna som ska besegras för att kunna nå F17-EM-slutspelet på Island 22 juni-4 juli är Danmark, Norge och Österrike.
Uppladdning inför Elite Round hade F17/98-landslaget i Malmö. Foto: Anette Börjesson

I höstens första omgång i EM-kvalet slutade F17/98-landslaget tvåa efter Skottland och när lottningen var klar var förbundskapten Yvonne Ekroth ganska nöjd.
– Javisst för med tanke på vad det kunde blivit så känns det ok, lite som om vi ska spelas att spela Nordisk Flickturnering. Vi känner ju väl till Norge som vi mött ett antal gånger. Danmark och Österrike däremot har vi inte spelat mot men båda lagen håller hög nivå och att Österrike är en nation på frammarsch det vet vi. Det är ett väl sammansvetsat gäng, spelarna går på samma skola där de har förbundskaptenen för damlandslaget som tränare, säger Yvonne Ekroth till damfotboll.com.

Det svenska landslag som ställs emot dessa tre motståndare håller god klass och förbundskapten Ekroth pratar om vikten av at ha en bra mix av spelare. I truppen finns en blandning av spelare som redan tränar och i viss mån spelar i Damallsvenskan samt ett antal lirare från Elitettan .
– Alla håller en bra nivå och befinner sig just nu i ett läge där man dragit ner lite på träning med tanke på att seriestarten närmar sig. De spelare som är från Elitettan är ofta tongivande sina lag och det är viktigt att ha den typen av spelare i ett lag när det börjar blåsa lite ute på plan. Mixen mellan dessa och de spelare som redan nosar i Damallsvenskan är bra. Vi måste prestera på max för att ta oss vidare för det gäller att vinna.

Vinnarna i de sex grupperna går vidare från Elite Round till EM-slutspelet. En bästa tvåa samt värdlandet Island tar också plats. Två grupper är redan färdigspelade, grupp 4 där Spanien har full pott nio poäng, tvåa kom Belgien på 6 poäng. Grupp 6 vann Frankrike på 9 poäng och tvåa kom Skottland på 6 poäng.
– Med andra ord krävs det en vinst eller att i alla fall ta mer än de sex poäng som dessa tvåor har för att gå vidare, konstaterar Yvonne Ekroth avslutningsvis.
Österrike står som arrangör för grupp 5 som avgörs 11-16 april 2015.