Hammarby pressade mästarna i 45 minuter

Rosengård fick fart på kombinationsspelet och drog loss till 5-0- seger. Dessförinnan var Hammarby bara en straffräddning från att ta ledningen på Malmö IP.
Ramona Bachmann bryter emellan Madeleine Tegström och Petronella Ekroth. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyrån.

– Vi sätter vår idé och får ihop lagdelarna. I andra halvlek blir vi lite naiva, sade Hammarbys tränare Pär Lagerström.

Han hade taktiken klar, ville mer med laget än vad många andra motståndare tänkt på mästarnas jaktmarker.

Hammarby valde att inte parkera bussen, förkastade tanken på att bara slå ifrån sig utan följde med bollen upp på offensiv planhalva.

Förvisso hade Rosengård första chansen när bortaförsvaret kom fel i bevakningen av Marta, Sara Björk Gunnarsdottirs möjlighet några passningar senare vållade dock inte Sofia Lundgren några större bekymmer.

Desto oftare fanns Bajen spelarna uppe i ryggen på Marta och Anja Mittag när den långa passningen kom och kringskar Ramona Bachmann som inte fick använda sitt tekniska tillslag.

Elina Johansson och Clara Markstedt drev fram misstag, trycket gjorde att Anita Asante på Rosengårds centrala mittfält såg seg ut och innerbacksduon Emma Berglund och Amanda Ilestedt utstrålade annat än säkerhet med en aning farligt passningsspel.

Hammarby hade jägarmentalitet i löpningarna, ville göra erövringar och jobbade kopiöst för varandra.
– Vi får tag i bollen och klarar mer och mer, sade Pär Lagerström.

Katrin Schmidt återsåg sina tidigare lagkamrater och hade halvlekens allra hetaste chans.

Amanda Ilestedt kom åt Elina Johanssons stödjeben, Schmidt lade straffen men Zecira Musovic gick åt rätt håll och hindrade en ännu större chock för stjärnlaget än 0-0 med tämligen låsta positioner i halvtid.
– Jag väntade ut henne ganska länge, gick bara på instinkt och gick rätt. Den räddningen tar jag med mig, sade målvakten efteråt.

– I övrigt gick det helt okej, de första 20 minuterna är jag inte med men efter straffen släpper det, sade Musovic som fick en lugn andra halvlek i försvarszonen.

Bättre blandning efter paus
I paus stod det däremot klart att någonting måste till i mästarlagets offensiv. Kirsten van de Ven kom in med friska ben och Rosengård blandade bättre efter med skott utifrån och lägen inne i boxen.

Avsluten från nära håll var tama, tills Anja Mittag tog vara på läget och lade in 1-0 med utåtskruv efter 54 minuter.
– Lite olyckligt, de hade bättre lägen. Där skulle vi ha rensat, sade Pär Lagerström som upplevde en tydlig förändring efter målet.

– Vi kom hit för att ta tre poäng. Efter 1-0 blir vi lite långa, hamnar lite för mycket en mot en.

Ute på plan blev det mer och mer hemmabetonat. Ramona Bachmann prickade ribban kort efter ledningsmålet, Kirsten van de Ven fick också ramträff.

2-0 hade turliga ingredienser, Lina Nilsson sköt distinkt men bollen ändrade också riktning på ett försvarsben och ställde Sofia Lundgren.

Martas första mål för säsongen följde strax därefter och Ramona Bachmann krutade på för 4-0, hennes tredje fullträff på två matcher. På stopptid slog Marta in femman på straff.

En ny målexplosion som i premiären, så långt är allt frid och fröjd hos guldlaget.

Rosengårds hämmade spel i två av fyra halvlekar är däremot något att grunna på internt. Samtidigt sekvenser att videostudera för andra lag med mästarambitioner.
– Det känns som vi har inlett matcherna lite energilöst, efter tio minuter har det känts som det löser sig. Det gör det inte, men vi har löst det bra i andra halvlek, sade Zecira Musovic.