Lieke Martens laddar för VM i Göteborg

Lieke Martens gör sitt andra år i Kopparbergs/Göteborg FC. Förra våren handlade mycket om att komma in i laget och spelet, under 2015 arbetar hon målmedvetet för att komma i toppform till VM.
Lieke Martens mot Piteås Nina Jakobsson. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Jag tänker ofta på det. Alla träningar, alla övningar vi gör i Göteborg har jag med mig till landslaget, säger hon.

Klubblaget drog nytta av hennes spelsinne och skottstyrka redan i premiären. Martens lämnade vänsterkanten, tog sig in i banan och skickade iväg med ett vaket tillslag på Skytteholms IP.
– Jag såg att målvakten stod lite utanför målet, bara att skjuta i långa hörnet.

Avslutskvaliteten visade hon också upp i KGFC:s tröja förra säsongen med sju mål. Eller föralldel med lika många fullträffar i det orangea landslaget under VM-kvalet.
Många träningstimmar ligger bakom de läckra spelsekvenserna.
– Jag gillar att bryta in och skjuta på mål, tränar mycket på det också. Det skapar farligheter för oss. Här har vi mycket avslutsövningar och skjuter på mål. Det är viktigt att få det automatiserat, säger Lieke Martens.

22-åringens slipade teknik syntes direkt när hon satte fötterna på de allsvenska arenorna. Så har Martens också byggt upp bollkontrollen och finterna från grunden.
Spontanfotbollen började tidigt hemma på bygatan.
– Jag hade två bröder och tränade ofta med dem och mina grannar, alla andra var pojkar. Vi höll väl på tills jag var tolv och flyttade till en annan skola.

Har du nytta av det idag?
– Det är viktigt att kunna ta med bollen och passa rätt, det kommer mycket från det jag gjorde själv.

Att hon använder sitt kunnande bäst framåt är givet. Men Martens har ändå fått sadla om i Sverige. Hon kom med gedigen forwardbakgrund, nu trivs hon med taktiken som yttermittfältare.
– Det är 4-4-2 i klubben och 4-3-3 i landslaget. Försvarsspelet är viktigare här men jag gillar offensiven mer, ler hon och berättar om nyckelpunkter i kantrollen.

– Det är viktigt att slå bra inlägg. Ibland kommer jag in i plan, ibland håller jag mig längs kanten. Jag tittar på vad anfallarna gör. Om de löper blir det plats för mig, om de möter boll blir det kortare passningar.

Bättre samarbete med tiden
Landslagskollegan Manon Melis underlättade övergången på plan 2014. Tids nog lossnade samarbetet med andra anfallskrafter, som Sara Lindén.
– Med Manon visste jag direkt vad hon vill, en boll förbi backlinjen, vi hade bra kombinationer. För att komma rätt med Sara som gillar att ta emot boll fick vi känna av varandra ett tag.


Hur var förra året för dig?
– Det var ganska bra för att vara första säsongen. Det var en besvikelse att vi inte kom till Champions League men nu har jag satt upp mål för mig själv. Jag vill göra mer, mål och assist och bli en viktig del av laget.

När Martens tänker match för match står det klart att laget måste höja sig från de tillknäppta 90 minuterna mot Piteå till veckans match på Kristianstad DFF:s naturgräs. Framförallt använda kanterna bättre, om man betraktar det utifrån.

Holländskan tänker å andra sidan på mer än nästa match. Mästerskapet i Kanada kommer allt närmare.
– Varje dag tänker jag på VM, det är ju första gången vi kvalat in.

Fredag 19.20 Kristianstads DFF - Kopparbergs/Göteborg FC