Självförtroendet sken igenom på nytt för Eskilstuna

Eskilstuna Uniteds segersvit höll för testet på Kristianstad DFFs svårspelade gräs. Två mittfältare, Malin Diaz och Petra Larsson var målskyttar vid 2-0-segern.

– Jag var inte säker på att vi skulle kunna spela som vi vill. Vi har stor respekt för underlaget, men hanterade det på ett bra sätt i en svår bortamatch, sade Uniteds tränare Viktor Eriksson.

Han såg sitt lag lägga ytterligare en trepoängare till högen. Serieledning igen, åtminstone tills Rosengård hinner svara mot Piteå på söndagen.

För Eskilstuna räcker det att se till en stark våröppning. Gedigna uppspelsvarianter och centralt tryck som ger resultat, för att inte tala om hur starkt laget bygger bakifrån.
– Jag är jättenöjd med vår insats, att vi fortsätter hålla nollan, sade Viktor Eriksson.

En välförtjänt triumf, United hade det mesta av spelet redan i början och tråcklade sig igenom med säkerhet i passningsspelet och tilltro till spelidén.

Gästerna ansträngde sig för att slå lyckade djupledsbollar mot Gaelle Enganamouit och till vänster flankerade Sara Thunebro med flyt i steget.

Thunebro täckte också defensivt, sprang tillbaka och saboterade en del Kristianstadförsök. Petra Larsson och Sofie Persson var stabila och svårpasserade i mitten, ännu en förklaring till att Eskilstuna ägde matchen.
– En konstig första halvlek, de har övertag på mittfältet och hittar vägar, det gör inte vi, sade KDFFs Elisabet Gunnarsdottir efteråt.

Den första målchansen med stort m kom när Enganamouit bröt en dålig bollbehandling och fälldes med en brysk tackling.

Solklar straff, Sara Thunebro som klev fram brände dock efter nio minuter.

I ärlighetens namn var det minst lika mycket Brett Marons förtjänst. Keepern kastade sig åt rätt håll och i rätt sekund, räddning och Maron fortsatte att styra med pondus i straffområdet.

Eskilstuna United spelade riktigt rejält men nollorna bestod, inklusive den som Emelie Lundberg hållit sedan seriestarten.

Kristianstad utmanade på några fasta situationer, där pålitliga målvakten Lundberg eller mittbacken Louise Quinn visade styrka i luften. Att slå in centralt var lönlöst, bortalagets trebackslinje var alltför positionssäker – till och med Elin Wahlström som vikarie när Vaila Barsley saknades.

Lite bättre med hemmaögon bland 513 åskådare var Johanna Rasmussens försök att komma runt på kanten.Kring pausvilan luktade det 0-0, Eskilstuna förbättrade passningsspelet och höll i bollen bättre i jakt på ledningsmål.

Olivia Schough fick möjligheten med ett avslut som strök målramen. Landslagskollegan Malin Diaz hade bättre kontroll på tillslaget när hon avlossade ett studsande skott som slank in vid ena stolpen till 1-0.
– Det gick ju in, lite ytterskruv och det blåste lite, log hon efter sitt första seriemål i Eskilstuna-tröjan.

Gaelle Enganamouit blandade och gav, men dribblingarna när hon serverade 2-0-skytten Petra Larsson var utsökta. Även nyförvärvet Larsson målade för första gången med Eskilstuna, sammantaget var det avgjort efter 70 minuter och de dubbla distansskotten.
– Som motståndare säger man lite skitmål, men de var fina, sade Elisabet Gunnarsdottir och erkände sig besegrad.

Eskilstuna rullade upp motståndet flera gånger om. Det blev aldrig särskilt hett i vårsolen framför Emelie Lundberg.
– Det är ett riktigt bra lag. De kanske inte har lika många stjärnor på pappret, men det går inte att missa att de gör det som ett kollektiv, fortsatte Gunnarsdottir om vinnarlaget.

Apropå kollektiv, gräsmattan sågades med samma frenesi i både hemma- och bortaläger.
– Det var länge sedan Vilan var så dålig. Planen har satt sig riktigt, sade hemvändaren Sofie Persson med en bakgrund i KDFF.

– Det är jobbigt för oss med, nästan så att det är bättre att träna på B-planen, replikerade Elisabet Gunnarsdottir.

Mark 2015-05-03 10:54

"1-0 hade räckt."

Martin 2015-05-03 04:37

Dags för Sundhage att lyfta luren och ringa någon av Eskilstunas innermittfältare kanske. Både Sofie Persson och Petra Larsson borde vara högaktuella för den defensiva rollen på landslagets innermittfält med tanke på skadeproblemen Dahlqvist dras med.

Mark 2015-05-03 11:14

"Tro att ädel tävlan gäller som regel.Jag skulle inte ta ut Dahlkvist om jag inte trodde på henne. Skadeproblemen måste åtgärdas."

Rufus 2015-05-03 12:02

Landslagsspelare tas inte ut på grund av lysande insatser i några matcher utan på grund av tidigare meriter och gammal vana. Borde du veta, Martin! ;)