Göteborgs effektiva kvart gav full pott

När topptippade Kopparbergs/Göteborg FC ställdes mot nykomlingen Hammarby på Valhalla IP i Göteborg såg vi två lag med helt olika förväntningar på sig inför årets Damallsvenskan. Efter en mindre lyckad inledning av serien satte nu Kopparbergs/Göteborg resolut ner foten, visade klasskillnad och vann matchen med 3-0. Samtliga mål kom i första halvlek.
Kathlene Fernström gjorde sitt första mål i Damallsvenskan för KGFC när de slog Hammarby med 3-0. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Inledningsvis gick funderingarna på om Hammarby skulle klara att segla vidare på den relativa framgång man får tillmätas efter poängen senast mot Linköpings FC? Och skulle Kopparbergs Göteborgs FC (KGFC) lyckas hämta sig efter käftsmällen och förlusten borta mot Kristianstad med hela 3-1?
Göteborgskorna visade sin klass och tog tag i taktpinnen ganska omgående. Man rullade effektivt bort Hammarby som hade svårt att hänga med i löpningarna.

Det tog en kvart sen började spelövertaget omsättas i mål.
En snabb omställning och Manon Melis sprang sig fri på kanten, tog sin in i straffområdet där hon slog passningen snett inåt bakåt till Lieke Martens som enkelt rullade in bollen i Sofia Lundgrens bortre hörn.
Några minuter senare hade Martens ett distansskott som Lundgren tippade via ribban och ut.
Efter en högerhörna i den 29:de matchminuten, slagen från höger av Andrine Hegerberg, rakade backen Kathlene Fernström in en retur till 2-0, för övrigt hennes första mål i Damallsvenskan för KGFC.
Knappt en halvminut senare var det dags igen. KGFC vann bollen direkt vid avspark och Elin Rubensson sprang sig fri på kanten avancerade in i straffområdet och la in bollen i Lundgrens bortre hörn.
På knappa kvarten desarmerade alltså KGFC Hammarby som inte hittade någon lösning på motståndarnas snabba passningsspel. Mittfältsmotorn Katrin Schmidt gick ut med 10 minuter kvar av första halvlek, skada eller taktiskt byte har vi ännu inte koll på.

Hammarby spelade upp sig i andra och hittade lite bättre balans i laget både i defensiven och offensivt. Framåt skapades man mer än i första, vassaste chansen hade Moa Hedell som sköt i ribban.

Det kändes som att Kopparbergs/Göteborg med sin sköna ledning slog av på tempot en del, i alla fall hade Stockholms-laget inte lika många vassa omställningar som i första halvlek. Men ett par riktigt högkvalitativa anfall iscensattes och det kunde absolut slutat med fler mål om inte Hammarbys målvakt Sofia Lundgren spelat så bra som hon gjorde.