Landslaget letar VM-joker i Norge?

Sverige bygger sin VM-trupp med flera stjärnspelare och etablerade utlandsproffs. Frågan är om Pia Sundhage också väljer jokrar utanför riksgränsen?
Mimmi Löfwenius laddar upp inför seriefinalen. Foto: Vegeir Kjærstad/Støtt Norsk Kvinnefotball

– Just nu fokuserar jag bara på mitt klubblag. Allt utöver det är världens bonus, säger Mimmi Löfwenius till damfotboll.com.

Mimmi Löfwenius, 21, är mittfältaren som har högerkanten i norska, storsatsande mästarlaget LSK Kvinner som jaktmark.
Hon är igång med andra säsongen - efter att ha lämnat det trygga och bekanta i Jitex.
– Det tog ett tag att acklimatisera sig till ett helt annat liv. Tidigare gick jag i skolan, jag fick byta klubb och byta land och byta bostad. Nu har jag fått rutin i vardagen, vet precis vad man ska göra.

På plan slutade fjoråret med guldglans, ligatitel och cuptriumf. 2015 har faktiskt börjat ännu bättre för Löfwenius del.

Spelkvaliteterna sken igenom redan i premiären - speed i steget, lika säker i bollbehandlingen vid inlägg som när hon dyker in från flanken.
– Den här säsongen känner jag att det mesta sitter på plats, det är full harmoni på och utanför banan.

Ett eventuellt steg in i VM-truppen verkar ändå för stort att fundera över.
– Det är inget mål som jag har satt mig, jag har ju aldrig varit med i damlandslaget förut.

Vad skulle du kunna tillföra?
– Jag tror att hade kunnat göra skillnad, om de vill ha någon som kan gå in och förändra en matchbild snabbt med bra fart, säger Mimmi Löfwenius som spelat landskamper i U23 under hösten och våren.

– Jag tror inte att jag spelar i annat land ska betyda att de inte håller koll. Bor man i Stockholm är det inte längre till Oslo än till Göteborg, ögonen ska nog nå hit också.

Det är knappast 23 uppenbara spelarval Pia Sundhage presenterar på måndag eftermiddag. Tänkta startspelare är borta på grund av skada, andra lämnar dunkla formbesked och kan inte göra sig själv rättvisa.

Bland tänkbara, mer eller mindre förbisedda, svenska spelare i utlandet sticker också Stéphanie Öhrström ut.

Den Trelleborgsfostrade målvakten går bra i Verona, som slåss om att ta hem den italienska ligan. I landslagssammanhang lider Öhrström dock av att landslaget den senaste tiden haft väl förspänt, med många alternativ att ta ut mellan stolparna.

I fallet Mimmi Löfwenius med klar kompetens som renodlad yttermittfältare är konkurrensen långtifrån lika mördande.
– Där jag befinner mig är det väl lite av generationsskifte, Sjögran (Therese) slutar och hon spelar ju på en kant.

Sista chansen för någon i landslagsledningen att se Mimmi Löfwenius i aktion före VM-uttagningen är lördagens ligamatch mot Klepp. Och om hennes namn inte nämns av Pia Sundhage på måndag kommer landslagsdrömmen fortfarande vara vid liv hos Mimmi Löfwenius.
– Jag har satt mig målet att komma med innan 2016, det känns rimligt med tanke på att jag spelar jämnt och har en högre lägstanivå nu. Jag är otroligt sugen på att bli uttagen, men det kommer när man förtjänar det, säger hon.