FC Rosengård kvar på tronen

Eskilstuna United tog ledningen, vid slutsignalen var FC Rosengård fortfarande obesegrad serieledare. Gaelle Enganamouits fullträff följdes av Marta och Therese Sjögran-mål till 2-1 på Malmö IP.
Therese Sjögran får stora famnen av Anja Mittag efter att ha kvitterad till 1-1. FOTO: Christian Örnberg, Bildbyrån.

– Vi visar klass, tålamod och ett bra spel idag, sade Ramona Bachmann.

Rosengård ställde över Emma Berglund som fick krampkänningar på uppvärmningen. Ramona Bachmann hade förkylning i kroppen men spelade som ett av många VM-aktuella namn på konstgräset.

Yrkeskonsten i seriefinalen bestod i att ha fullt fokus i nuet istället för att låta tankarna flyga i väg över Atlanten.
– Hittills har det inte varit så svårt men det blir mer och frågor från folk runtomkring som undrar hur det känns. Om jag hade funderat på VM redan nu hade det inte gått så bra som det gjort i Rosengård, log hon.

Gaelle Enganamouit, vars lagkamrater i Kamerun redan landat i Kanada, var lika klart här och nu där hon dröjde sig kvar på offensiv planhalva i början av matchen.


Petra Larsson vann bollen och skickade i väg en passning mot Enganamouit som i sin tur sprintade sig fri från Amanda Ilestedt, 0-1 dök upp som en kalldusch mellan solsken och skurar.

Eskilstuna och Enganamouit fick ytterligare en möjlighet när Zecira Musovic feltimade en utrusning, men det var för många försvarare emellan för att avslutet skulle hitta fram.

Rosengårds passningsspel hade förbättringspotential, för snävt och feladresserat en god stund.
Ramona Bachmann var ett bländande undantag med sprakande korta tillslag, hade hon bara unnat sig att titta upp och tänka efter någon halvsekund till hade Rosengård replikerat snabbt på underläget.
Med kvarten spelad fick Emelie Lundberg verkligen börja göra skäl för målvaktslönen, en lysande blixtparad följdes av mer ryggmärgsagerande.
Kvitteringsmålet hade Lundberg inga utsikter att avvärja. Ali Riley drev bollen längs kanten och slog ett perfekt inlägg som Marta nickade in efter någon slags småhopp.

1-1 i matchen, slutminuterna i första halvlek innehöll också ett avsnitt av framtidskaraktär. Uniteds Petra Larsson fick gult kort när hon gick hårt åt målskytten och är avstängd i vårens sista match.
Men som sagt, här och nu premierades under söndagskvällen.

Tillbakadraget Eskilstuna tappade poängen
Efter paus såg Eskilstuna ut att vela slå vakt om poängen till varje pris, lyfte sällan laget utom på fasta situationer.
–Vi tyckte att vi öppnar upp för stora ytor i vårt försvarspel i första halvlek, var illa ute, sade tränaren Viktor Eriksson.

Ramona Bachmann:
– Jag tror att de känner att vi är det spelförande laget. Det är svårt att sätta press på oss om man inte är säker på att vinna bollen, vi är bra på att spela oss ur press.

Den backande bortataktiken straffade sig, Kirsten van de Ven luckrade upp med distansskott och Anja Mittag krigade på inne i boxen. Därifrån frispelade hon Therese Sjögran till 2-1 efter 60 minuter.

Emelie Lundbergs pondus och närvaro var fortfarande stark, Eskilstunakeepern summerar snart sina gedigna matcher under vårsäsongen.
– Emelie räddade oss ett antal gånger. Hon hade det tuffare förra veckan mot Piteå, nu visar hon vilken duktig målvakt hon är, sade Viktor Eriksson.

Utespelarna kunde däremot inte förändra underläget. Inhopparen Felicia Karlsson försökte men desperationen i chansbollarna mot fartspelaren på topp sken igenom.
– Vi försöker att forcera och lyckas väl, även om vi inte kan vaska fram några målchanser, sade Unitedtränaren.

Rosengård dominerade och vann välförtjänt över serietrean.
– 13-3 i skott på mål och vi vinner 2-1. Vi kanske skulle ha gjort något mål till, men spelmässigt var det kanske vår bästa prestation över 90 minuter, sade Markus Tilly till sist.

Martin 2015-05-17 23:41

Med facit i hand var det förstås helt fel av Eskilstuna att bli så avvaktande i 2:a halvlek och från tv-soffan hade jag inte alls samma känsla som Eskilstuna-tränaren angående första halvlek där jag tycker hans lag hade bra koll så när som vid det sena målet där man blev passiva.

Överhuvudtaget känns det som om många lag inte vågar tro på sig själva när de möter Rosengård och om det här var lagets bästa 90 minuter för säsongen (som tränare Tilly hävdar) är jag chockad att de fortfarande är utan poängtapp.

Mark 2015-05-19 15:53

"."

Tonny 2015-05-18 10:11

Håller med Martin, det verkar som många lag sätter sig i underläge mot Rosengård innan de ens kliver in på planen.

Jag har sett Rosengård mot Umeå och mot Eskilstuna och är verkligen förvånad. Det man ser på planen stämmer inte med det man ser i serietabellen.