Derbyafton i Damallsvenskan

På torsdagen spelas de sista matcherna i Damallsvenskan före VM-uppehållet. Flertalet spelare i VM-truppen som tidigare dragits med skador börjar komma tillbaka och förbundskapten Sundhage får under torsdagen se Lisa Dahlkvist spela för sitt KIF Örebro.

Lisa som bara spelat en allsvensk halvlek i år på grund av en höftskada är enligt uppgifter redo för spel i mötet mot Eskilstuna United.
KIF Örebro har haft det motigt med många skador i laget och hittills inte spelat ihop så många poäng som förväntats och behöver en frisk Lisa Dahlkvist på mittfältet. Vårens lag Eskilstuna United är på jakt efter andraplatsen och kan närma sig den om det blir full pott mot KIF Örebro på torsdagen.

I Skåne är det derby mellan FC Rosengård och Kristianstads DFF som överraskat med fint spel under våren och vid ett tillfälle varit uppe och nosat på andraplatsen. Som alltid brukar det bli tuffa matcher dessa lagen emellan och FC Rosengårds tränare Markus Tilly pratar respektfullt om motståndarna.
– Kristianstad är ett lag att visa respekt för. Dom spelar säkert och är de lika tajta som i höstas är det viktigt att vi drar isär deras lag både på bredden och längden. De senaste matcherna har vi lyckats väl med att variera vårt spel och det kommer vi att jobba vidare med.
Även FC Rosengård har vilat VM-spelare, senast Emma Berglund. Hur ser det ut inför torsdagens match, är alla spelare tillgängliga för spel, jag tänker närmast på att Emma avstod sist med en ömmande baksida?
– Jodå, alla spelare körde för fullt idag och det inkluderar Emma., intygar Markus Tilly.
Kristianstads DFF kan spela avslappnat mot mästarlaget. Så här långt har KDFF spelat in 12 poäng, skuggar Kopparbergs/Göteborg och Linköpings FC och samtliga har en bit upp till toppen där FC Rosengård huserar ensamt.

Derby är det också i norr mellan två lag som varvat resultaten så här långt men i sina bästa stunder spelat riktigt bra fotboll. Piteå IF (8p) har två poäng upp till Umeå IK (6) som börjar få tillbaka spelare och nog inte kommer att ge sig i första taget.
Linköpings FC på andraplats tar emot Vittsjö GIK som definitivt är ett lag att räkna med. En sjätteplats är nog den bästa start man haft på länge. Inget lätt lag att möta men också Linköping börjar få tillbaka skadade spelare och nestorn Charlotte Rohlin som gjort några inhopp lär köra för fullt.

Det spelas ytterligare ett derby, det i Stockholm mellan AIK och Hammarby. Frågan är väl närmast om AIK ska lyckas spräcka den förhatliga nollan i poängkolumnen. Bra spel senast kanske gett nog med råg i ryggen för att vinna mot Hammarby som också är i behov av poäng. Vinst och man lämnar bottenlagen Mallbacken och AIK på betryggande avstånd inför VM-vilan.