1-1 i Norrlands-derbyt

I sista omgången innan det långa VM-uppehållet möttes Piteå och Umeå i ett Norrlands-derby på LF Arena. Det var två jämna lag som ligger efter varandra i tabellen, Piteå var precis före Umeå i tabellen före match och är så även efter kvällens match . Det blev en jämn match som vanligt mellan lagen. Ikväll slutade matchen 1-1 efter mål av Pauline Hammarlund för Piteå. Umeås kvittering var ett självmål från hemmalaget. Matchen spelades inför 1078 åskådare.

Piteå kom till spel med två raka segrar mot Eskilstuna och Hammarby, men utan skadade Irma Helin. Istället spelade Nina Jakobsson. Umeå kom från en seger mot Jitex i Svenska cupens kvartsfinal och är nu i semifinal. På plan fanns tre VM-spelare målvakten Hilda Carlén och mittfältaren Emilia Appelqvist i Piteå och Jenny Hjohlman i Umeå. Av dem var det nog Carlén i Piteås mål som var avgörande. Utan hennes räddning i slutet av matchen hade Umeå vunnit matchen.

Första halvlek tillhörde Piteå. som pressade bortalaget högt upp i plan. Umeå IK fick inte till något spel och kunde knappt komma in i hemmalagets straffområde. Piteåspelarna var överallt och stressade motståndarna till enkla misstag.

I den 19:e minuten tog hemmalaget välförtjänt ledningen genom U23-landslagsspelaren Pauline Hammarlund. Nina Jakobsson tog bollen vid mittlinjen på högerkanten och gick in mot de centrala delarna på offensiv planhalva. Några meter utanför straffområdet passade hon Pauline Hammarlund som tog sig förbi Lisa Lantz och fick ett friläge mot målvakten Tove Enblom i UIK-målet. Hammarlund satte bollen i nät via högra stolpen. .
Efter målet fortsatte Piteå med sin fina fotboll och höga press.

PIFs Hanna Pettersson hade en nick på ett vänsterinlägg av June Pedersen men bollen gick precis utanför vänstra stolpen.
Precis före paus var det nära att Piteå gjorde ett andra mål då en frispark från högerkanten gav Enblom problem och bollen rensades bort. Precis efter blåste domaren av matchen för paus.

Första kvarten av andra halvlek var det Piteå som hade chanserna, men i 67:e minuten kom kvitteringen. Umeå fick en frispark några meter in på offensiv planhalva. Hanna Glas slog in bollen i straffområdet och Rita Chikwelu styrde in bollen via en hemmaspelare förbi Carlén i hemmamålet. Efter målet var det Umeå som tog över matchen. Jenny Hjohlman hade ett löst avslut mot mål. Hon kom fel till bollen så avslutet blev inte det bästa och det var inga problem för Enblom att ta det skottet.

Med fyra minuter kvar av matchen kunde matchen ha avgjorts till Umeås fördel. Lina Hurtig fick en passning från vänsterkanten och avslutade med ett lågt skott till vänster om målvakten Carlén som dök ner snabbt och räddade både skottet och en poäng till sitt lag.

Matchfakta:
Mål: 1-0 Pauline Hammarlund (19), 1-1 Självmål (67).
Publik: 1078.

Text: Eva Fransson