Jitexpoäng i Kalmar

Det blev oavgjort i Elitettanmatchen mellan IFK Kalmar och Jitex på Gröndal. – Andra halvlek är bara att glömma, sade IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson.

Faktum är att det inte var någon stor fotboll i någon av halvlekarna, även om inledningen var pigg. Redan efter åtta minuter gjorde Anna Furberg mål för Jitex sedan IFK Kalmars försvar gått bort sig. Sex minuter senare kvitterade IFK Kalmar genom Linnea Johansson, som fick bollen från Amanda Fredriksson. En majoritet av de närvarande trodde att Fredriksson skulle få straff eftersom hon blev fälld i straffområdet, men i brist på domarsignal fullföljde Linnea Johansson och satt iskallt 1–1.
De följande 76 minuterna bjöd inte på mycket för finsmakaren.
– Vi trodde när vi kom hit att det skulle bli en fysisk och fuff match och det blev det, konstaterade Jitex-tränaren Jerry Carlsson.
Jonas Walfridsson tyckte att första halvlek i alla fall bjöd på hyfsat spel.
– Fast vi blev alldeles för smala i vårt anfallsspel.

Mycket närkamper
I andra halvlek hade inte gästerna många chanser framåt. IFK Kalmar skapade mer, men den där riktigt klockrena chansen dök inte upp. Fast Emma Jones hade två lägen som mycket väl kunde resulterat, liksom Amanda Fredriksson. Elsa Karlsson hade en mycket farlig frispark.
– Jag tycker inte att det blev mycket spel i andra halvlek, menade dock Jonas Walfridsson.
Jitex var inte ofarligt i sina spelvändningar, men hamnade långt ner och ofta blev laget för långt för att kunna kontra effektivt. Det blev mycket närkampsspel.
– Jag tror att vi mentalt hade en reaktion på våra tre segermatcher i rad. Vår styrka, att vi arbetar bra tillsammans, var inte där idag. Det kändes som om vi jobbade en och en. analyserade IFK Kalmars mittfältare Lisa Malmström.
Det var väl en allmän känsla för båda lagen när man såg matchen. Det arbetades hårt och seriöst, men kanske inte alltid så effektivt.

Viktiga poäng
Poängen var viktig för både IFK Kalmar och Jitex. IFK Kalmar är fortfarande obesegrat på hemmaplan sedan återkomsten i Elitettan och har med tolv poäng på åtta matcher ett snitt på 1,5 poäng per match – en hygglig marschfart för en nykomling.
Jitex tog för tredje matchen i rad poäng och med åtta poäng sammanlagt håller Mölndals-laget armlängds lucka till nedflyttningsstrecket.
Det ska sägas att även om det inte var en särskilt bra seriematch, ser inget av de här båda lagen just nu ut som avstigningskandidater. Även en dag när inte allt stämmer är de jobbiga att möta och kräver kvaliteter hos motståndaren.

Text: Joakim Carlsson