Från andra sidan - Sinclair lämnar plats för uppstickare

Damfotboll.com lånar med jämna mellanrum lokala ögon för att skildra fotbollsfesten i Kanada. Efter värdlandets välregisserade premiär har mycket utrymme getts till matchvinnaren Christine Sinclair. Två uppstickare har också fått kliva in i rampljuset.
Christine Sinclair hela Kanadas fotbollsdrottning. Foto: Bildbyrån

Kadeisha Buchanan hade precis börjat på high school när Kanada senast var i VM-elden. Sedan dess har 19-åringen växt till sig och vunnit en plats mitt i den rödvita backlinjen.

Bredvid sig mot Kina hade hon äldre mer rutinerade Lauren Sesselmann.
Sesselmann felade, bjöd på chanser åt motståndarna. Det gjorde inte Buchanan, en av få som inte omfattades av förbundskapten John Herdmans ord om uppryckning till nästa match.
– Det är en unge, 19 år gammal som nyss spelade som den bästa mittbacken i världen. Ja, jag sätter den stämpeln på henne, sade han i eftersnacket.

Herdman plockade förstås inte Buchanan ur tomma intet. Signalerna har förstärkts de senaste åren, den fysiskt starka viljespelaren har varit att räkna med sedan landslagsdebuten 2013. Nästan rätt in i startelvan, hon bemästrade och plockade ner Abby Wambach när de nordamerikanska grannarna möttes förra året.

Kadeisha Buchanan trivs med tuffa motståndare och lär få ännu mer av den sorten mot Nya Zeeland. Även den matchen spelar Kanada i Edmonton, en passande spelort där den hårdföra backtalangen hinner med att umgås med familjen.
Som på en grillfest för några dagar sedan.
– Det var en helt, helt fantastisk känsla. Så många människor som gladdes med mig efter att jag haft den upplevelsen, sade hon.

Kinamatchen upplevde hon – utan nerver.
– Jag var verkligen överraskad att jag inte kände mig nervös alls.

Nerver av stål är ett lika passande epitet på Jessie Fleming, två år yngre än Buchanan och lika laddad VM-debutant.
John Herdman välkomnade henne i A-truppen som 15-åring med orden ”är du bra nog, är du gammal nog. 17-åringen från London, Ontario är igång med sitt tredje VM på 16 månader, i fjor kom hon med både i U17 och U20-truppen.

Tekniskt kunnande och ett öga för spelet, Fleming har även dribblat och passat sig till svenska supportrar.
En match inför 53 000 skrikande fans kan få även den bästa knäsvag, Fleming lyckades gå in i bubblan under sitt inhopp, och klev ut när domaren pekade på straffpunkten.
– Jag blev chockad, allt stannade till för Christine Sinclairs straffskott och publiken lät mycket högre än vad vi trodde att den gjorde. Jag tror att vi alla stängde ute allt som hände runtomkring till precis det ögonblicket.

Slutorden får ändå bli om Christine Sinclair, straffskytten och hela Kanadas fotbollsdrottning som gör allt hon rör vid till guld just nu. Till och med ett till synes bortglömt skydd - det som Sinclair hade på näsan som hon bröt under VM i Tyskland har plockats fram ur minnesgömmorna för att sättas på piedestal.
– Masken förtjänar en framskjuten plats på FIFAs fotbollsmuseum som öppnar nästa år i Zurich.
Den symboliserar Christine Sinclair. Den representerar kanadensisk damfotboll, föreslår en skribent.

Sinclair själv skrinlägger förslaget, har för länge sedan gjort sig av med den aktuella tingesten, och mer därtill
– I öppningsmatchen i VM bröt jag näsan. Så planlägger man inte en av de viktigaste turneringarna i livet, säger Sinclair med näsa för nya möjligheter.

Källa: Canadian Press, CBC Sports, Edmonton Sun, Equalizer Soccer, Globe and Mail.

Fredag 03.00 Kanada - Nya Zeeland