Jessica Samuelsson vet vad Australien går för

Jessica Samuelsson fick den blågula tröjan på sig igen och gav allt för en poäng mot USA. Snart nog kan nästa utmaning komma från en gammal lagkamrat.
Jessica Samuelsson vid senaste pressträffen, längst t h dafotboll.com´s utsände. FOTO: Carl Sandin, Bildbyrån

– Lisa De Vanna verkar vara riktigt på hugget, säger hon till damfotboll.com.

De kalla månaderna förra vintern tillbringade den slitstarka försvararen i Australien, i Melbourne, i samma lag som den rutinerade storstjärnan som vet att sätta fart på fötterna. De Vanna och Samuelsson vann ligaguld tillsammmans, och har en historia som går längre tillbaka än så.

I Linköpings FC 2012 gjorde australiskan sin andra svenska säsong (var i AIK 2008). Jessica Samuelsson vet mer än de flesta om Lisa De Vannas utveckling.

Som att hon blivit mindre egen, växt som lagspelare och bär kaptensbindeln i VM med stolthet.
– Är man lagkapten får man ta lite extra ansvar, det gör hon nu i landslaget.

Mer inarbetade sanningar verkar också gälla, i Lisa De Vannas fall att hon är riktigt bra, när hon är på humör.
– Hon har gått framåt, lite av en humörspelare men det har hon fått bättre och bättre koll på, säger Samuelsson som förstås snappade upp dribblingsräden i förarbetet till ett av Australiens mål mot Nigeria.
– Vi har sett att hon kan göra enmansshower och avgöra matcher.

Hur ska ni stoppa det?
– Man ska ligga lite tufft på henne, reta upp henne så kanske man får henne lite ur balans, säger Jessica Samuelsson.

Stark och tillbaka efter skadekänning
Hon stod också för en strong insats i senaste spelrundan mot USA. I landslagscomebacken efter tre månader syntes inget av den bristning i låret som Samuelsson slet med i början av Kanadaresan.

Undan för undan har läget förbättrats och stämningen höjts för den arbetsvilliga vänsterbacken.
– Det var lite segt i början när jag kom hit med skada. Jag har jättebra folk omkring sig och känner mig fit for fight.

Smällen när Jessica Samuelsson uppoffrande gick in för att hindra en amerikansk målchans, fick Carli Lloyd över sig och en huvudskada är under kontroll. Ingen hjärnskakning, bara ett stort bandage kring hjässan och ett lyft för självförtroendet efteråt.
– Jag ville komma in i det, det blev inte så mycket närkampsspel och de gick inte runt på kanterna som jag trodde att de skulle göra.

Om tre dagar väntar Australien, en tänkbar återträff mellan Jessica Samuelsson och Lisa De Vanna plus alla de övriga spetsspelarna som hängt med sedan kvartsfinalmötet i förra VM. Förbundskaptenen Alen Stajcic har slipat spelmodellen väl under förberedelserna.,
– Hela laget är bra, de har bra speluppbyggnad. Sedan har de legat på camp länge, säger Jessica Samuelsson.

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Mark 2015-06-15 08:35

"."

Rainer Fussgänger 2015-06-15 14:35

Tillgången till spelare för media verkar vara ytterst begränsad. Lägg till att spelarna inte får använda sociala medier som de flesta andra landslag, så kommer ytterst lite Information ut. Man verkar vara angelägen om att kontrollera vilken sorts Information kommer ut. Det är legitim, men man missar som andra redan har påpekat att marknadsföra damfotbollen på bäst möjliga sätt.
De flesta som inte har råd att åka till Kanada får samma meningar av samma spelare oavsett vilken tidning man läser.

Rufus 2015-06-15 18:33

Som vanligt prickar du rätt i dina kommentarer, Rainer! Mediafolket som har till uppgift att bevaka det svenska landslaget har ingen lätt uppgift. Många lyckas ändå förmedla intressanta glimtar från lägertillvaron på den kanadensiska prärien. En som gör ett mer än godkänt jobb är Fredrik Hasselgren, väl känd för oss som följer damfotboll.com. Fredrik är något av en self-made sportjournalist och försöker alltid göra det lilla annorlunda i sina reportage. Damfotbollen ska vara väldigt tacksam för eldsjälar som Fredrik Hasselgren!