Japan vann med uddamålet - igen

Japan tog sin femte raka seger i årets VM-slutspel. Sin femte raka uddamålsseger. Med siffrorna 1-0 slog man under lördagskvällen ut Australien ur VM och är därmed klara för semifinal.

Japan och Australien kom till lördagens kvartsfinal i Edmonton med helt olika förväntningar i ryggen. De regerande mästarna Japan skulle bara ta ytterligare ett steg på den utstakade vägen mot VM-final. Australien å sin sida hade överträffat sitt bästa VM-resultat bara genom att knata ut på Edmontons konstgräsmatta.

Japan ägde matchen, slog multum med hörnor och trillade boll på ett sätt som tröttade ut Australien, som fick jaga matchen igenom. Men Japan skapade mycket få heta målchanser. Och kan man inte omvandla bollinnehav till chanser så släpper man å ena sidan inte in några mål, men å andra sidan gör man sällan några häller.

Efter en mållös första halvlek och ytterligare 40 mållösa minuter i den andra lyckades Japan tillslut omvandla en hörna till en chans till ett avgörande mål. Australien fick undan bollen i förstaläget, men när bollen återvände in i röran, och målvakten Lydia Williams blev liggande på backen kunde Mana Iwabuchi störta fram och göra det där viktiga målet som tar Japan till semifinal i VM.

Därmed tar de regerande mästarna inte bara sin femte raka seger i detta VM, utan sin åttonde raka VM-seger på rad. Senast man förlorade en VM-match var i gruppspelet mot England, den 5:e juli 2011.
Sex av dessa vinster har man vunnit med uddamålet, undantagen är VM-finalen 2011 som man van på straffar och semifinalen samma mästerskap där man slog Sverige med två bollar.

Japan har visat gång på gång att man endast behöver göra ett mål mer än motståndarna för att vinna fotbollsmatcher. Och vinna det gör man. Mästarna från 2011 är klara för semifinal. Senare i natt avgörs det vilka man möter där.