Allt klart för final

Vancouver har väntat, världen också. En av få saker vi vet så här långt är att det handlar om en repris. För första gången i VM-historien blir uppgörelsen om guldet mellan två lag som mötts i final tidigare.

Frankfurt för fyra år sedan, inför 48 000 åskådare. USA tog kommandot och radade upp målchanser.

Alex Morgan blev välförtjänt målskytt med 20 minuter kvar, men Japan stod inte bara för en utan två comebacker. Aya Miyama utjämnade före full tid, Homare Sawa ordnade fram straffavgöranden med 2-2 sedan Abby Wambach gett USA ledningen än en gång.

Straffskyttet var bedrövligt med amerikanska mått mätt. Wambach nätade i den fjärde omgången, dessförinnan hade tre av hennes lagkamrater bränt sina försök.

Återstod bara för Saki Kumagai att avgöra och fullborda den japanska överraskningen med Tyskland, Sverige och till sist alltså USA som offer i utslagningsmatcherna.
– Jag är förkrossad, uppenbarligen var det inte tänkt att vi skulle vinna, sade Abby Wambach under den långa vandringen genom den mixade zonen i sommarnatten.

På plats i Vancouver under dagarna inför finalen 2015 tänker, lever och andas den amerikanska kraftspelaren och dynamon inte något annat än vinst.
– Jag vill göra mitt land, mitt folk, min familj och mina lagkamrater stolta. Om det är något vi lärt oss under det här världsmästerskapet är det att man behöver ett helt lag för att vinna, och det är precis det vi har, säger hon och lägger allt åt sidan för den skimrande drömmen.

– Allt jag vill är att vinna. Jag bryr mig inte om hur och jag bryr mig inte om vilken roll jag spelar. Jag bryr mig inte om jag gör mål eller inte eller om Carli (Lloyd), Kelley O´Hara eller Hope Solo gör det. Jag vill bara åt VM. Du kan ha alla titlar från alla mästerskap du vill, men ingen av dem betyder så mycket som VM.

Samma procedur som förra gången? Nja, USA fick revanschen i OS-finalen i London 2012 när Carli Lloyd nätade dubbelt mot Yuki Ogimis enda mål.

En ynka träningsmatch sedan dess slutade oavgjort (1-1 i Algarve Cup förra året).

I Kanada har USA gjort mer för att övertyga om sin guldkapacitet, även om det ligger något imponerande också över Japans väg till finalen.

Det tekniska kunnandet har omsatts i klart få målchanser. Samtidigt är final alltid final, mittfältaren Rumi Utsugi funderar över gångna erfarenheter.
– En sak som skiljer jämfört med 2011 är att Japan nu har erfarenheten och sorgen över att förlora i OS-finalen mot USA med sig. Jag är så laddad för att möta dem i finalen, säger Utsugi.

Till vardags är hon klubbkamrat med Sofia Jakobsson och Linda Sembrant i Montpellier. Efter tio år med Nadeshiko har hon också kunnat uppfylla det hon såg framför sig i ung ålder.
– Min första dröm var att bli fotbollsspelare. Jag hade också en dröm att resa över hela världen och en dröm att spela VM.

Måndag 01.00 USA - Japan

Att hålla koll på:

* USA har ett kraftigt historiskt övertag: 22 segrar och sex oavgjorda mot Japans enda seger. Straffavgörandet i finalen 2011 räknas dock som en oavgjord match i statistiken.

* Marta leder VM:s skytteliga genom tiderna med 15 mål. Abby Wambach hotar den ledningen, där hon skuggar tillsammans med Birgit Prinz på 14 mål.

* Aya Miyama med två mål så här långt under turneringen har lika många mål upp till Homare Sawa (åtta och sex) i den interna japanska skytteligan.

Taggar: , ,