Mallbackenpoäng mot Umeå IK

Mallbackens IF och Umeå IK delade på poängen när matchen på Strandvallen slutade 0–0. Närmast segern var Västerbottenlaget, men i vägen stod hemmalagets duktiga målvakt Jennifer Falk.
Umeå IKs back Tuija Hyyrynen i kamp med Mallbackens Mimmi Larsson. FOTO: Anders Andersson

– Det är svårt att jämföra matchen mot Rosengård med denna, men vi var lite oorganiserade i försvaret i den andra halvleken och det kändes som vi låg fel. Jag kände att det inte var lika tryggt och kompakt, därför var det bra av oss att ta poäng när det inte stämde, sade Jennifer Falk på presskonferensen efter matchen.

Viktiga poäng stod på spel när Mallbacken tog sig an Umeå IK på hemmaplan, publiken som fortsätter att vallfärda till Strandvallen fick se en första halvlek som präglades av mycket kamp och bra inställning från bägge lagen. UIK var närmast via en ribbträff.

I den andra tog gästerna över mer och mer och skapade en hel del chanser som kunde ha resulterat i mål. Men i vägen stod duktiga Jennifer Falk som åter igen stod för en bra insats. Hon har verkligen vuxit ut till en stabil allsvenskt målvakt som har framtiden för sig, jag skulle inte bli förvånad om hon får chansen i A-landslaget i framtiden, så pass bra är hon.

Vid en frispark touchade bollen i ribban och ut efter att Jennifer styrt bollen. Lina Hurtig kom fri på högerkanten men fick se sig besegrad av Falk som även räddade ett avslut från Emmi Alanen.

Mallbacken då?
Eilish McSorley (två gånger) och Zoe Ness hade avslut utanför, dessutom fick McSorley iväg ett avslut på mål. Mimmi Larsson kom in i den andra halvleken och kom att skapa någon chans på slutet. Du hade också ett av de senaste nyförvärven Lucy Graham som kom in istället för Zoe Ness.

– Jag startade inte då jag har haft problem med baksidan och har inte kunnat träna så mycket under veckan, det har blivit rehab-träning, men jag kände inte av det idag och kunde gå för fullt när jag kom in, säger Mimmi Larsson.

Annars var det mycket Umeå IK och det hade inte varit oförtjänt med tre poäng till gästerna från Västerbotten. På slutet hade man också en boll inne, men där valde assisterande att vinka av för offside.

– För mig är det tveksamt när det är den spelaren som springer offside (Lina Hurtig). Hon brukar inte göra det i dom lägen, så spontant var det inte offside, tycker Umeås lagkapten Lisa Lantz och fortsätter:
– Vi gick in och vann många första- och andrabollar, jag tycker också att vi förde matchen och visade på många positioner att vi är ett bra lag. Dessutom fick vi bestämma lite i matchen och skapade väldigt fina lägen. Vi förtjänade att vinna idag sett till målchanserna, men jag tror att det kommer att släppa så småningom, vi har presterat bra i flertalet matcher och vi vet om att vi kan spela riktigt bra fotboll.

Vad går det att ta med sig?
– Fokuset, kampviljan, noggrannheten och tålamodet i uppspelen, vi värderade mycket bättre när vi skulle gå framåt eller behålla bollen. Det var många steg framåt i den här matchen, men vi har förstås många bitar kvar och jobba på.

Vi noterar också den goda stämningen och hejaropen som ”tvåmannaklacken” i Anders Gustavsson och Johan Christianson bidrog med när de hejade fram sitt Umeå IK. De båda UIK-supportrarna som bor i Skåne, bilade upp igår till Sunne för övernattning. Där kan man verkligen snacka om äkta hjärta och engagemang i vått som torrt.


– Dom är härliga och vi är jätteglada över att ha dom med oss. Anders och Johan är helt enkelt magiska och är ett bra stöd, berömmer Lisa Lantz dom båda supportrarna.

Mallbackens lagkapten Frida Broström fick slutordet.
– Jag tycker att vi ska vara nöjda med att vi tar en poäng, den kan bli viktig i slutändan. Umeå hade heta chanser och vi ska vara glada över poängen med tanke på hur matchen såg ut. Vi hade önskat lite mer och fått komma till mer lägen, men vi får ta nya tag.

Text: Anders Andersson