Stina Blackstenius vill avsluta snyggt i finalen

Spanien har ett antal finalvana spelare och begav sig iväg som en av favoriterna att ta hem F19-EM. Ska någon kunna bjuda sådant motstånd på en svängom är det Stina Blackstenius. Sveriges skyttedrottning har satt stora avtryck i turneringen.
Linköpingsanfallaren Stina Blackstenius vass och viktig i F19-landslaget. Foto: Bildbyrån

– Jag tror absolut att vi kan gå hela vägen, säger hon till Expressen.

30 mål i åldersgruppen, 18 bara under den pågående säsongen. Stina Blackstenius kapacitet som en skoningslös striker som bara vill framåt talar sitt tydliga språk.
Hon har blivit spelaren att stoppa, för de andra lagen är det desto värre då Linköpingsanfallaren också ser ut att vara de viktiga matchernas spelare.

I pressat läge, den avgörande gruppspelsmatchen i EM ifjor började Blackstenius med att ge Sverige ledningen mot Irland.
Den gången räckte inte helheten till, blågult tog nya tag i kvalet där Stina Blackstenius återigen utmärkte sig. Många mål, ett som visade vägen i våras mot Italien när EM-platsen stod på spel.
Så, i ett sommarhett Israel kunde hon inte ha gjort mer för att pressa tillbaka Tyskland i semifinalen. Passningspoäng till den första fullträffen, hon nickade själv den andra och rätt ska vara rätt. UEFA korrigerade sin egen statistik och satte upp den sista fullträffen före förlängningen som Blacksteniusmål istället för självmål.

I straffläggningen spelade måhända nerverna i techno-takt inombords. Men i TV-rutan syntes ingenting, Stina Blackstenius placerade sin straff liksom de övriga svenska i nät.
– Det var många blandade känslor under matchen som man tog med in i straffläggningen. Men vi hade tränat på straffar dagen innan och hade stort förtroende för Emma Holmgren, säger hon till Expressen och tillägger:

– Jag var mest nervös för min egen straff. För två år sedan missade jag en i semifinalen i F17-slutspelet.

Förutom att ta in stödet från fans, familj och vänner på plats är landslaget öppna för hyllningar som fått fäste på sociala medier.
– Man märker hur mycket kommentarer som kommer in via Instagram och Facebook, säger Stina Blackstenius.

Låt vara att hon lär logga ut under måndagen och lägga all energi på lagspelet och de egna, löpningar med boll i finalen mot Spanien.
– Vi är förväntansfulla. Vi vet om att de är ett spelskickligt lag. Och de var väl faktiskt den stora guldfavoriten innan turneringen.

Måndag 18.40 Spanien-Sverige
Matchen sänds direkt i Eurosport