F19-experten tippar vinst för Sverige

På måndagskvällen spelar F19-landslaget final i EM. För att få bättre grepp om laget, läget och Spanien tog damfotboll.com ett snack med en som torde vara expert på detta landslag, FC Rosengårds Zecira Musovic.
FC Rosengårds målvakt Zecira Musovic tippar svensk vinst i EM-finalen mot Spanien. Foto: Bildbyrån

Ni känner till historierna vid det här laget. Rosengårds succémålvakt Zecira Musovic stoppades från EM i Israel på grund av skador i mästarlaget. Sveriges F19-landslag reste således till Israel utan sin förstamålvakt och lagkapten. I Musovic frånvaro har andra ledarprofiler klivit fram och Sirius-målvakten Emma Holmberg har steppat upp mellan stolparna. Musovic har följt mästerskapet från svensk mark och gläds åt sina lagkamraters framgångar.
–Jätteroligt, utbrister Musovic som tror på Sverige i finalen mot Spanien.
– De har gjort ett bra EM hela vägen.

Spanien får räknas som knapp favorit före avspark. En inte alltför vågad gissning är att Spanien kommer att hålla i bollen mer en Sverige. Let them, hälsar Musovic:
– Om Sverige fortsätter visa prov på ett kompakt kollektivt försvarsspel kan Spanien få hålla i bollen är på egen planhalva om de vill, tillägger Musovic.

Just det kollektiva försvarsspelet är något hon lyfter fram som lagets största styrka. Det visade sig i semin mot Tyskland.
– Alla jobbar stenhårt i försvarsarbetet. Alla gör sitt jobb till 100% oavsett om det handlar om en offensiv löpning eller om man tvingas jobba stenhårt efter ett defensivt felpass. Det är lagets största styrka. Jag kan inte peka ut någon svaghet men mot Tyskland tyckte jag att vi behövde öka aggressiviteten vid vissa fasta situationer.

Eftersom hon känner detta lag så väl passar vi på att fråga vilka som märks mest i kollektivet, vem som är skämtaren i gänget och om Calle Barrling har några egenheter. Musovic bjuder på ett stor skratt innan hon levererar svaren.
– Det finns massor av ledare på olika sätt. Nathalie Björn och Anna Oscarsson är de som hörs mest på planen. Men spelare som De Jong och Löfqvist på mitten leder genom sitt sätt att spela, och det smittar av sig på laget,. t AIK:s Filippa Angeldal är den som skojar och skämtar mest i laget. Förbundskapten Calle Barrling försöker ofta skämta till det även han:
– Han är duktig på att lägga skämt vid rätt tillfälle. När han får till det blir det riktigt roligt.

Nog om det. Låt oss alla , fokusera på det viktiga. Kvällens match mot Spanien. Musovic tror på en knapp svensk seger och en välbekant matchvinnare:
– Stina Blackstenius avgör, hon har varit vass slutspelet igenom. Sen tror jag det blir mycket försvarsspel och omställningar för Sverige, det kommer ge Stina lägen på kontring.
– Jag tror att Sverige vinner med uddamålet efter förlängning. 2-1 slutar det, avslutar Musovic.

Låt oss hoppas hon får rätt hon är experten.