Puss, matte Marta...

Rosengård och Mallbacken var på väg mot en systerlig uppdelning av poängen på Malmö IP i lördagssolen. Men Marta ville annorlunda. Brasilianskan gjorde båda hemmamålen i 2-1-segern, och avgjorde sent med en frispark.
Marta får en grattis-puss av sin lilla hund efter sina två avgörande mål: FOTO: Emil Malmborg, Bildbyrån-

I början av höstsäsongen reste mästarlaget Rosengård upp till Sunne för att möta bottenlaget Mallbacken. Den gången fick man nöja sig med en poäng mot ett erkänt starkt hemmalag. Under lördagseftermiddagen möttes lagen igen, denna gången på ett soldränkt Malmö IP. Rosengård var solklara favoriter i matchen, och man lyckades lägga vantarna på alla tre poäng, men segern satt oerhört långt inne.

Under hela matchen var det Rosengård som ägde bollen, och läser vi statistiken från matchen så hade Rosengård även en handfull avslut på mål. Men faktum är att de flesta chanserna var halvdana som man inte hetsar upp sig över. Ett par gånger fick gästernas Jennifer Falk glänsa i målet. Bland annat i den nionde minuten när Marta slet sig loss och avlossade ett skott. Den gången kunde Falk reflexrädda till hörna. Men Marta och Falk skulle komma att mötas igen.

I den första halvleken backade Mallbacken hem mycket och krympte effektivt ytorna för Marta, Kirsten van de Ven och de andra stjärnorna i Rosengård. Men hemmalagets anfallsspel såg också en aning trögt och oinspirerat ut.


Det var först efter ett dubbelbyte i den 63:e minuten som Rosengård fick luft under de offensiva vingarna. Anita Asante kom in och gjorde sina första minuter efter skadefrånvaron. Hon fick sällskap in på planen av nyförvärvet Joseé Belanger. De två tycktes få igång Rosengårds anfallsspel som med ens kändes kvickare och mer inspirerat. Belanger löpte i luckor, och öppnade upp för bland andra Marta. Bara tre minuter efter bytet hittade debutanten Belanger en Marta som kom in mot straffområdet i hög fart och skickade in 1-0 på ren vilja. Efter målet vrålade Marta ut sin lättnad och länge såg det ut som att målet skulle bli matchavgörande.

Men i den 80:e minuten skickade Mimmi Larsson in kvitteringen. En långboll nådde den snabba Mallbacke-nanfallaren och när Zecira Musovic gick ut från sitt mål men efter det tvekade och stannade upp kunde Larsson helt enkelt runda henne och rulla in 1-1.

Kvitteringen fick Mallbacken att backa hem än mer. Gästerna slet som djur i försvaret för att få med sig en poäng hem. Men några olyckssaliga minuter sköt deras poängdrömmar i sank. Först drog Tessa Gavilsky på sig ett andra gula kort genom att spela bort bollen efter domarens signal. Sedan stegade Marta fram och drog in en frispark i den 86:e minuten.

Marta vann således matchen mot Jennifer Falk, och Rosengård vann matchen mot Mallbacken. Rosengård tog ytterligare en seger i jakten på sitt tredje raka SM-guld medan Mallbacken tappade poäng i jakten på nytt kontrakt.