Oviss toppmatch i norr

FC Rosengård sätter serieledningen på spel mot Piteå IF som aldrig varit bättre. Samma omdöme gäller för Emelie Lövgrens prestationer som klippa i mittförsvaret på sistone.
Emelie Lövgren i närkamp med Vittsjös Jane Ross. Foto: Bildbyrån

– Vi har haft en bra känsla hela året, säger hon till damfotboll.com.

Piteås stabila spel och förmågan att behålla lugnet har burit bra ända sedan säsongsstarten. Emelie Lövgren går lite längre tillbaks för att hitta orsaken.
– Det blev inte så stor ruljans bland spelarna. Två nya, Nina Jakobsson och Irma Helin, de andra 17 har spelat ihop i många fall mer än ett år och känner varandra bra. Kommunikationen funkar, både den tysta och den verbala, säger hon.

Hur hjälper det?
– Man har en annan tillit till varandra, alla jobbar stenhårt för vår spelidé.

Många har märkt Piteås målfarlighet. Åt andra hållet har det varit svårt för motståndarna att behålla inititativet när det rappa försvaret varit först på bollen.
– Vi vill gärna få matchbilden dit vi vill och vara det lag som bestämmer. Då har vi valt att inleda med ett tufft försvarsspel, sätta press på motståndarna. Det som är fördelaktigt är att vi kan hantera båda delarna, både högt och lågt försvarsspel.

Några förluster har det blivit på vägen. Sättet att hantera exempelvis 0-5 mot Linköping imponerade dock, Piteå var tillbaka i toppslag veckan efter.
– Det är givetvis jätteviktigt att kunna lägga matcher bakom sig, förluster kommer att hända för alla. I ett tajt spelschema med VM-uppehåll finns inte tiden att gräva ner sig, vi har snabbt kunnat analysera vad vi inte har lyckats med.

Åtta segrar placerar Piteå som fyra. Hittills en strålande säsong och Emelie Lövgren har varit med varje minut på vägen under sitt nionde år i klubben.
Samarbetet med Faith Ikidi har bara växt sig starkare, Lövgren levererar både träffsäkra brytningar och säkra uppspel. Förra helgen tryckte hon sitt första seriemål.
– För egen del reflekterar jag inte över om ens egen prestation känns bra. Jag råkade ut för en korsbandsskada 2013, sen hade jag en snabb rehab på sex månader tills jag kunde vara tillbaka. Den psykiska biten är tuffast och har dröjt litegrann, men nu känns det som alla bitar fallit på plats.

”Lagkamrat” ger socialt stöd
I Piteå pågår mer än laddning för söndagens supermatch. Sedan i våras samkör kommunen, fotbollsföreningen och några lokala företag projektet ”Lagkamrat”.
– Ett projekt som egentligen bidrar till äldreomsorgen. Kommunen har inte resurser att tillgodose alla individers sociala behov. Där kommer vi in med aktiviteter som utflykter, spelar spel och bakar.

Fem spelare ur Piteåtruppen gör regelbundna besök hos pensionärerna. Emelie Lövgren har dessutom uppdraget som projektledare, lägger ner tid och själ.
– Jag gör allt som behövs, allt administrativt arbete, säger hon.

Satsningen går inom ramen för social sponsring. För fotbollsspelarna är det ett jobb med många mänskliga värden, pusslet med träning och match blir ovanligt lättlöst.
– Det passar som handen i handsken, vi får bättre förutsättningar att utöva vår elitidrott. I fotbollen har man alltid privilegiet att bo och spela på hemmaplan och de som flyttar har inte så många kontakter utanför laget. Här kan man knyta nya kontakter, få ett drägligt liv utanför idrotten. Helt enkelt bättre förutsättningar som gör att vi presterar bättre, säger Emelie Lövgren.

I helgen byter hon skarpa projektledarögon med överblick mot total uppmärksamhet på vad som händer innanför linjerna.
– Det kommer att bli viktigt att vi bibehåller vår identitet och jobbar vår hemmamatch. Är det vår hemmamatch och vår hemma-arena ska vi bestämma villkoren.

Historiskt och normalt sett har Malmölag nästan alltid gjort långsvängen om Piteå, gjort många mål och vunnit. Nu kommer gästerna tyngda av skador och spelarförluster.
– Det har varit en turbulent tid för Rosengård. Hur det kommer sätta sina spår är svårt att svara på, de är fortfarande ett väldigt bra lag. Vi har haft en bra formkurva efter uppehållet, jag tycker att vi har goda chanser.

Söndag 14.00 Piteå IF - FC Rosengård