Hanna Folkesson träder ut ur tystnaden

Det har varit tyst ett tag om Hanna Folkesson, landslagets och KIF Örebros mittfältare som så olyckligt fick säsongen förstörd av en korsbandsskada. Hanna opererades i slutet av maj månad och jobbar nu för fullt med sikte på säsongen 2016.
Hanna Folkesson ser framemot nästa säsong 2016. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Hanna Folkesson missade EM 2013 på grund av knäskada och i början av april i en landskamp mot Danmark skadade hon vänster knä. Förutom främre korsbandet upptäcktes även en liten spricka i menisken.
Du opererades i slutet av maj, en ganska lång väntan, vad berodde det på?
– Den första operationstiden var egentligen i slutet av april men läkarna kunde inte operera då svullnaden i knäet inte gått ner tillräckligt, därav fördröjningen kan man väl säga.
Under rehabiliteringstiden har Hanna tillfälligt lämnat Örebro för hemstaden Umeå, där har hon kört sin rehabträning.
– Jag är så tacksam för att jag fick denna möjlighet att åka ”hem” och göra min rehabträning där. KIF Örebro har verkligen varit tillmötesgående och för mig har det varit väldigt skönt att ha familjen runt omkring mig under den här tiden. Rehabträning kan man väl säga är ett nödvändigt ont, skrattar Hanna i telefon.

En skada som denna innebär en lång rehabtid, var befinner du dig nu och hur långtid förväntar du dig att det tar?
– Tillsammans med min sjukgymnast har jag verkligen sett till att skynda långsamt. Just nu känns det bra och man kan väl säga att det går långsamt framåt. Gällande tidsperspektiv brukar man säga 6-9 månader och i mitt huvud är det väl det senare som jag siktar på för att inte bli besviken. Därmed sagt är min målsättning just nu att vara tillbaka i spel till nästa säsong och jag är så sugen.

Du fick inte uppleva VM på plats men du kanske såg något på TV?
– Jodå, jag följde så klart Sveriges matcher och det var minst lika jobbigt att sitta vid sidan om. Det är små marginaler när man spelar och en poäng till i någon av de tre gruppmatcherna så hade det nog sett annorlunda ut för svenskt vidkommande, säger Hanna.

I höst startar EM-kvalet som pågår under 2015- 2016 och om Sverige kvalificerar sig spelar man EM i Holland 2017. Kanske kan det bli tredje gången gillt för Hanna Folkesson att äntligen få uppleva ett mästerskap från en mittfältsposition i det svenska landslaget?