Malmö Stad stöttar FCR men protesterar mot UEFA

Vid ett sammanträde under tisdagen beviljade kommunstyrelsens arbetsutskott ett bidrag till FC Rosengård på 950 000 kronor. Bidraget är en förutsättning för att klubben ska kunna delta i Champions Leagues avgörande skede, närmast i sextondelsfinalen mot finska PK-35 Vantaa den 7 oktober. I samband med dagens beslut skickade också Malmö stads ledning ett brev till europeiska fotbollförbundet Uefa och till Svenska fotbollförbundet som tar upp konsekvenserna av Uefas skilda ersättningsnivåer mellan dam- och herrlag i Champions League.

Ersättningarna till de deltagande damlagen ligger på under en procent av de som betalas ut till herrlagen.
– Det är snett när FC Rosengård, rankat som Europas fjärde bästa lag, inte får ersättning som ens täcker lagets resor till bortamatcherna. Jag vill veta hur Uefa ser på att deltagande lag måste vända sig till sin hemkommun för att ha råd att vara med i förbundets finaste klubbturnering. Den stora skillnaden i ersättningar rimmar illa med Malmö stads syn på jämställdhet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi vill att små tjejer i Malmö, precis som små killar, ska kunna drömma om att bli proffs i fotboll. Här är vårt framgångsrika damlag viktiga förebilder. Uefa måste verka för att kvinnliga fotbollslag ges ekonomiska möjligheter att spela på en hög professionell nivå. Det handlar helt enkelt om fotbollens framtid, säger Klas Tjebbes, klubbdirektör i FC Rosengård.

Martin 2015-09-08 01:23

Kul för Rosengård att för andra året i rad kunna inkassera ett rejält tillskott från kommunen och detta innan man vet vilka resekostnader laget kommer få. Visst är det korrekt att damlagen som ska spela CL får alldeles för dålig ersättning för resekostnader, enligt mig borde de i princip helt täckas av UEFA, men det som känns mest snett här är att Rosengård kan fortsätta ha en dyrare (ekonomiskt dopad) trupp än sina konkurrenter i Damallsvenskan b l a genom detta bidrag.

kjell43 2015-09-08 14:01

Martin, det du ger uttryck för brukar kallas avundsjuka. Varför inte glädjas åt att åtminstone en kommun stöder damfotbollen när nu inte UEFA gör det. Verka istället för att Linköping gör sammaledes när LFC har kvalificerat sig för deltagande i Champions League.

Thorsten Frennstedt 2015-09-08 16:15

Brevet kommer att studsa mellan UEFA och SvFF innan eller om det kommer ett svar med ungefärligt innehåll "vi ser över ersättningsnivåerna". Sedan händer ingenting, och ingenting och...
Möjligen en utläggning om hur mycket UEFAs Champions League på herrsidan drar in.
Om UEFA bara varit ett affärsdrivande företag vore det lätt att motivera att de som genererar pengarna även ska ha utdelning.
En annan del av UEFAs uppdrag är att främja sporten fotboll i stort och det glöms med avsikt bort för att de stora överskotten från turneringarna istället kan läggas på hög. Det är inte pengarna som saknas för att lagen i UEFA Women´s Champions League ska få rimliga villkor för sitt deltagande - det är viljan hos UEFAs styrande, och det är allvarligare.