Inte ens Kvarnsveden kunde spräcka Kalmars hemmasvit

Nej, inte ens seriesuveränen Kvarnsveden kunde rubba IFK Kalmar hemma på Gröndal. IFK Kalmar vann med 2–1 efter att ha legat under med 0–1 i första halvlek. – Vi gör en taktiskt väldigt bra andra halvlek, konstaterade IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson.
IFK Kalmars Elsa Karlsson sätter stopp för Kvarnsvedens Tabitha Chiwanga.FOTO: SportX8

Ett tuffare test av IFK Kalmars mångomtalade styrka på hemmaplanen Gröndal än Kvarnsveden går givetvis inte att uppbåda i Elitettan. Det var också gästerna som tog greppet om matchen från start och dominerade första halvlek.
– Vi borde ha gjort både två och tre mål under första halvlek när vi hade chansen, tyckte Kvarnsvedens tränare Jonas Björkgren.


Det stämmer att Kvarnsveden hade en del chanser, men inte så många som man skulle kunna tro med tanke på spelövertaget. IFK Kalmars mittlås med Elin Olofsson och Elsa Karlsson gjorde en mycket bra insats med att försöka hålla ordning på Kvarnsvedens och Elitettans skyttedrottning Tabita Chawinga. Dessutom sköttes sig hemmalaget bra på fasta situationer – Kvarnsveden vann hörnstatistiken med 5–0 i första halvlek och det säger en del om matchbilden.
Ändå var det IFK Kalmar som efter 32 minuter fick halvlekens bästa läge då Amanda Fredriksson kom helt fri från mittlinjen. Men ensam med Kvarnsvedenmålvakten Adelaide Gay bestämde hon sig för att dra Gay kunde ta bollen.
Fyra minuter senare gjorde Tabita Chawinga 0–1. På en löpboll sprang Chawinga i sidled runt försvararna och sköt i steget. Bollen satt mycket snyggt i krysset.
– Hon hade ett par chanser som var bättre i den halvleken, sa Jonas Björkgren.
– Det kom plötsligt, det bara small till. Hon är bra, konstaterade IFK Kalmars målvakt Lovisa Johansson som i stark konkurrens – men inte alls oförtjänt – utnämdnes till IFK Kalmars bästa spelare.

Faktum är att de klaraste chanserna för Chawinga och Kvarnsveden kom under minuterna efter målet, två gånger lyfte hon bollen precis utanför stolpen i frilägen. Men i 44 minuten kom kvitteringen. Amanda Fredriksson stal snyggt bollen framför mittbacken Maria Salander, löpte in i straffområdet och slog en markboll som Mathilda Johansson Prakt mötte och skickade in i målet.
– Jag var tvungen att göra något bra efter att ha sumpat mitt friläge innan, sa Amanda Fredriksson.
1–1 i paus var sett till spelet inte rättvist, men kanske inte helt fel sett till riktigt vassa chanser.
– Sådana sena mål kommer vi inte har råd att släppa in nästa år. Sedan i andra halvlek tycker inte jag att vi riktigt är där, sa Jonas Björkgren.

Det stämmer att i andra halvlek förändrades matchbilden. IFK Kalmar flyttade upp och tog för sig betydligt bättre i inledningen. Kvarnsveden hade sedan en fin period då gästerna skapade bra lägen, men därefter jämnade spelet ut sig igen. IFK Kalmar hade fortfarande besvärligt med Kvarnsvedens anfallsspel, men tillät inte att det blev samma långvariga tryck som i första halvlek.
– I första halvlek tycker jag inte att mittfältarna riktigt hjälper backarna med andrabollarna som de skulle. Men i andra halvlek fungerar det mycket bättre, de får få riktigt heta chanser och när vi får vår chans, sätter vi den, sa IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson.

Det var efter 78 minuter som Emma Jones slog en crossboll från kanten in i straffområdet till Erin Gunther. Ensam med målvakten gjorde Gunther inget misstag – även om Adelaide Gay var på bollen.
Kvarnsveden försökte sedan att skapa tryck, men det blir inte så mycket av deras försök till spurt.
– Nej, vi var inte riktigt fokuserade idag. Det handlar dock inte om någon sorts baksmälla efter att avancemanget blev klart. Vi hade en av våra bästa träningar för säsongen nu i veckan och kändes laddade. Men IFK Kalmar är ett bra lag och man ska inte underskatta betydelsen av hemmaplan när ett lag är så bra hemma som IFK Kalmar är. Jag menar, mot ett mittenlag i serien så hade vår insats idag räckt till seger, sa Jonas Björkgren.

Hans kollega i IFK Kalmar var omåttligt stolt över sina spelares insats.
– Det blir mycket kämpa och inte så mycket skönspel, men vi tar jobbet. Att hålla reda på en spelare som Chawinga som både är hal och stark och har bra skott och helt klart är Elitettans bästa spelare är ingen lätt uppgift. Det blir duell efter duell och där visar spelarna stort hjärta.
IFK Kalmar ligger nu på tredje plats i tabellen eftersom Limhamn Bunkeflo spelade oavgjort med Kungsbacka. Men avståndet till andraplatsen är lika långt som tidigare, eftersom Djurgården slog Hovås Billdal.
Segern mot Kvarnsveden innebär också att IFK Kalmars svit utan hemmaförluster nu blir tvåårig. Den 5 oktober är det två år sedan IFK Kalmar förlorade på Gröndal (mot AIK) och IFK:s nästa hemmamatch är inte förrän den 10 oktober mot Kungsbacka.

Text: Joakim Carlsson