Äntligen hemmaseger för Vittsjö

Vittsjö GIK tog sin första seger på hemmaplan sedan den 18 juli då man vann med 2-1 över Mallbacken. Idag var det Umeå IK som var på besök och det var ett rejält skadedrabbat lag som stod för motståndet, det kan något förklara Vittsjös klara segersiffror med 3-0.

Umeå IK hängde skapligt med i första halvlek. Det var först efter Vittsjös 1-0 mål i slutet av första halvlek som matchen avgjordes. Därefter dominerade hemmalaget Vittsjö fullständigt inför 545 åskådare.

Första målchansen för Vittsjö kom i den 7:e minuten då Jane Ross fick på ett skott som gick en bit utanför mål. I matchens 13:e minut sköt Umeå IKs Elin över ribban. I den 21:a minuten hade Emmi Alanen ett skott strax utanför bortre stolpe.
I den 32:a minuten fick Vittsjö en frispark och på den fick Therese Björk på ett bra skott som Umeå-målvakten Malin Reutervall tvingades tippa till hörna. På den nickade Jane Ross strax över.
Therese Björk fann Linda Sällström med en passning på vilken Anna Hjälmkvist gjorde 1-0 i den 36:e minuten.

I andra halvlekens 50:e minut snurrade Jane Ross upp en försvarare och spelade bollen snett inåt bakåt till Therese Björk som ökade till 2-0 bakom en chanslös Malin Reuterwall. I 57:e minuten hade Vittsjös Emma Andersson ett skott som Reuterwall tippade. Hon hade mycket att bestyra och helt välförtjänt fick hon priset som gästande lags bästa spelare.
I matchens 65:e minut lyfte Johanna Andersson in bollen i straffområdet och där stod en välplacerad Jane Ross som nickade in 3-0 målet. I slutminuten sköt Anna Hjälmqvist (som blev utsedd till Vittsjös bäste spelare) strax över ribban. Det var för övrigt hennes första match från start i Vittsjös A-lagströja.

Maria Bergkvist Umeå IKs tränare:
- Vi mötte ett lag som är effektivt på kantspel och fasta situationer och det åkte vi dit på. Vi hanterade detta inte riktigt försvarsmässigt. De satte en press på oss offensivt som vi inte klarade av att hantera. Motståndarna gör det något bättre än oss. Jag har inte riktigt samma lag som i våras. Wilma Carlsson 15-årig talang som mittback gör det riktigt bra. Vi är extremt skadedrabbade och har fått sätta in spelare från vårt F19 -lag.

Thomas Mårtensson Vittsjös ene tränare:
- Det här var en av våra bästa prestationer både försvars- och anfallsmässigt. Vi är nöjda med vårt press-spel det klickar bra idag. Vi ville hitta ytor på kanterna och är inte förtjusta i den långa bollen. Skillnaden är att vi sätter våra chanser. Jane Ross är med och hittar situationer. Den här matchen gällde inte att vinna eller försvinna och det gör att man kan spela mer avslappnat.

Anna Hjälmkvist, Vittsjö GIK:
- Kul att få spela 90 minuter. Vi spelade som ett helt lag med mycket kantspel. Det blev en trygghet i vårt agerande.

Text: Anders Bystedt