Kanterna kan bli centrum i nordisk duell

Mot Moldavien uppenbarade sig mer eller mindre fria ytor för framryckning längs flankerna. Polen pressades tillbaka med stöd från offensiva ytterbackar. Sverige behåller inställningen att sticka upp nära sidlinjen, mot Danmark lär det bli kamp om kanterna.
Elin Rubensson med bra tillslag; Bildbyrån (arkiv).

– Där blir det tufft, en viktig match att vinna, säger Elin Rubensson.

EM-kvalet har snart höstfinal, ett 40-tal åskådare trotsade gråkalla vindar och följde landslagets lördagsträning på Ullevi.
En och en halv timme, inklusive tid för idén som aktualiserats fullt ut under de senaste månaderna.
Landslagets yttersta försvarsutposter, antingen till höger och vänster ska fullfölja och öka trycket på motståndarna genom hänga med upp och trycka till inläggen.
– Vi tränar mycket på att komma runt, med överlapp och få med oss forwards, säger Elin Rubensson som inte krånglar till kantspelets stödpunkter.

– Det handlar om att ta löpningar och löpa runt.

Två matcher och stor dominans, sex mål och en del misstag i framspelningarna är facit hittills. Fintrimningen fortsätter, medan ett antal bekanta ansikten gör sig redo för att sätta emot långt tidigare än vad tidigare kvalmotståndare gjort.
Danmark gör sig redo för tidig gruppfinal, med flera namn som Elin Rubensson spelat med och mot i Damallsvenskan.

Line Röddik Hansen delade klubbfärger med Rubensson, innan det svenska landslagslöftet bestämde sig för Kopparbergs/Göteborg.

Nu är det upplagt för närkamper i olika landslagströjor. En klart möjlig dansk vänsterkant mönstrar Röddik Hansen som back.
I Rosengård har hon haft en hackig säsong, i rött och vitt har lagkaptenen mer än ett finger med i speluppbyggnaden.
– För att stoppa dem måste vi ligga kompakt och jobba som ett lag i försvarsspelet. Det gjorde vi mot Gais, säger Elin Rubensson.

– Försvarsspelet satt bra över hela banan och vi fick det vi ville ha ut, flyttade över och lade press och återvann bollen.

VM skärpte försvarstänket
Hon är sedan länge inkilad i blågults försvar, omskolad men lika framåtsträvande som tidigare. I VM skärpte hon sina defensiva kunskaper på allvar.
– Jag tog med mig mycket. Allt gick mycket snabbare, man straffades för att ligga fel. Det är en nyttig erfarenhet att spela på högsta internationella nivå.

Danmark har sin senaste mästerskapserfarenhet från 2013, semifinalist och samma EM-placering som Sverige. Litet av ett genombrott, bland annat för Katrine Veje som hunnit med en sväng till den amerikanska proffsligan under året.

Dessförinnan hörde vänsterbreddaren också hemma i Rosengård. Flera fartfyllda dueller är att vänta, om Rubensson får förtroendet i backlinjen.
– Hon är snabb, gillar att gå runt och slå inlägg. Duktig med boll, det gäller att få stopp på henne också.

Många spelare som känner varandras styrkor - hur kommer det påverka matchen?
– Man har mött ju Danmark innan, ett bra lag. Klart att vi har lite mer koll än på Moldavien och Polen. Det kan både vara en för- och nackdel men man får ta det som en fördel. Det blir lite lättare att läsa in när man vad de olika spelarna gör, säger Elin Rubensson.