Landslagschefen om planeringen inför OS-kvalet

EM-kvalet tar ledigt fram till våren. Sverige har fyra vintermånader kvar till vägskälet, OS-kvalet i början av mars. ”Det är oerhört viktigt att vara med i varje slutspel, vi har varit med i alla OS”, säger Marika Domanski Lyfors.
Marika Domanski Lyfors håller i trådarna för landslagsupplägget. FOTO: Daniel Stiller/Bildbyrån.

Landslagschefen talar av egen erfarenhet när det handlar om att ta krångliga vägar till det största fotbollsmästerskapet. Inför Beijing 2008 slog hennes blågula landslag ut Danmark i ett dubbelmöte.

Resan över Atlanten till Rio de Janeiro kräver ännu mer när Sverige inte förmådde att kvalificera sig på bekostnad av andra europeiska lag i VM.
Norge, Schweiz och Nederländerna är övriga inslag i en kvartett där bara ett lag går vidare till OS.

Tillspetsade förutsättningar som ställer krav på förberedelserna, hos både spelare och stötte-apparat. Fotbollförbundet har satt sex personer i arbete för att bevaka de kommande motståndarnas matcher under hösten.

I den sista uppladdningen kommer Sverige att ”utnyttja de internationella datumen”, med början 29 februari. Själva kvalturneringen spelas 2-9 mars i Rotterdam.
Det är redan klart att landslaget samlas nästa gång på Bosön 23-29 november.
– En lite ovanlig period att ha läger, dessutom är det unikt att vi kommer samla ganska många spelare, ungefär 30, säger Marika Domanski Lyfors.

På programmet står också en träningsmatch i mitten/slutet av januari.
– På hemmaplan, vi kommer att spela på konstgräs eftersom det blir konstgräs i Rotterdam, säger Marika Domanski Lyfors som inte vill säga mer om vilket motstånd det handlar om.

– Det är många som vill spela i januari, flera nationer spelar ju höst/vår och vi har en motståndare på gång.

Hur förbereder man spelarna för att vara som bäst när det normalt pågår uppbyggnadsfas?
– Det blir lite annorlunda, det handlar om att formtoppa spelarna och hitta en bra balansgång. Vi har också många spelare utomlands som är mer i säsong. När vi har varit i Algarve under samma tid har vi gjort bra resultat med spelare i ganska fin form, jag är inte orolig, säger landslagschefen.

Frågan om Sverige går till OS eller hamnar utanför har trots allt viss bäring på vilken kurs och kvalitet landslaget kan få de närmaste åren.

Marika Domanski Lyfors:
– Vi har varit med i alla OS men ännu inte tagit någon medalj. Mästerskap är en unik erfarenhet för spelarna att göra bra resultat, bra prestationer och att synas. Man får inte glömma att lagen vi möter är Europas bästa, VM-motståndare så det kommer att bli en tuff uppgift.