Kalmar vann cupderby

IFK Kalmar vann årets sista tävlingsmatch, den prestigefyllda kampen mot Växjö DFF i Svenska Cupens tredje omgång med 4–1. Men det satt långt inne på Myresjöhus Arena och krävde en sen vändning.

– Vårt spel fungerade inte särskilt bra idag, utan vi vann helt och hållet på vår moral, säger Jonas Walfridsson.

IFK Kalmar har också ett antal matchvinnartyper som turas om att kliva fram i matcherna. Den här gången var det Emma Jones tur. På två minuter i andra halvlek gjorde hon första målet och var djupt inblandad i tillkomsten av det andra.
Då hade första halvlek slutat mållös, men det är ingen tvekan om att hemmalaget var närmast att ta ledningen.
– Jag tyckte vi inledde ganska bra, men efter en halvtimme fick dem en skada på en mittback (Frida Mattsson) och det blev ett långt uppehåll. Egendomligt nog tappade vi rytmen där och de kunde anfalla och skapa chanser.

Lovisa Johansson i IFK Kalmar fick demonstrera sina avsevärda kvaliteter som målvakt. Ändå räckte inte det när Erika Gabrielsson hade halvlekens bästa chans. Gabrielsson skapade en trippelchans: först sköt hon ett skott som Lovisa Johansson klarade, men lämnade retur på. Gabrielsson sköt den i insidan av stolpen, men bollen kom tillbaka igen medan IFK Kalmar-försvaret låg i spillror. Med öppet mål sköt då Gabrielsson över, en smärtsam miss.
– Just Erika Gabrielsson tyckte jag annars var väldigt bra, det är en riktigt tung spelare att möta. Inhoppande mittbacken Emma Wilhelmsson och högerbacken Emilia Hjertberg var andra spelare i Växjö som jag tyckte gjorde riktigt bra ifrån sig.


Växjö DFF inledde dock andra halvlek med en chockstart. Redan efter ett par minuter gjorde Anna Anvegård 1–0.. Växjö förde också spelet de första tio minuterna i andra halvlek. Men sedan knakade IFK Kalmar igång och började få mer press på Växjös backlinje.
Kvitteringen kom fter 65 minuter. Högerkantens Emma Jones sprang sig fri och sköt till höger vid straffområdesgränsen i snäv vinkel och i mål. Två minuter senare gjorde Jones om numret, fast nu räddade Elin Stern i Växjö DFF:s mål. På returen höll sig dock en annan av IFK Kalmars matchvinnare, Amanda Fredriksson, framme.
– Vi spelade aldrig bra i den här matchen, men det räckte med att vi jobbade hårt och visade moral. Jag är oerhört stolt över det här gänget.

Det blev två mål till i slutminuterna - på en frispark från Elin Olofsson stressar Lisa Malmström en Växjöback att nicka i eget mål och med två minuter kvar bröt Mathilda Johansson Prakt från kanten in i straffområdet på sitt karaktäristiska sätt och sköt slutresultatet 4-1 så nätet stod som en strut.
– Växjö är ett bra lag som skulle ha klarade sig väl i Elitettan med det lag de har idag. Det blir spännande att se hur det ser ut i vår, var Jonas Walfridsson betyg på motståndarna.
Sett till hela matchen blev IFK Kalmars seger något mål för stor. Men att vändningen kom var ingen tillfällighet, IFK Kalmars styrka i andra halvlek är väl dokumenterad under säsongen.
– Gruppens mål inför årets säsong var att bli Smålandsmästare, gå vidare i Svenska Cupen och klara sjunde plats i Elitettan. Vi har uppfyllt våra mål, fast vi blev förstås trea i Elitettan…sa en mycket nöjd och stolt Jonas Walfridsson.

Text: Joakim Carlsson