Mål och mening för KIF Örebro i Paris

Terrordåden i Paris i fredags innebar oro och en oviss helg med ombokade biljetter för KIF Örebro. Beskedet att Champions League-returen trots allt spelas tog laget nästa steg på den omtumlande resan, till en match som samtidigt blir lagkapten Elin Magnussons sista i karriären.
Elin Magnusson och Lisa Dahlkvist - två Örebroikoner möts i Paris. FOTO: Johan Bernström/Bildbyrån.

– Det känns skönt att matchen blir av på utsatt datum. När UEFA tagit beslutet och PSG arrangerar känns det okej. Alla känner olika men jag är inte så rädd av mig, säger Elin Magnusson.

Fredagens händelser när många miste livet manar till funderingar och frågor, i och långt ifrån den franska huvudstaden.
Fem dagar senare spelas en match. Måhända smått futtig i skuggan av alla tragiska scener. Och ändå av stor vikt.
När livet som så många påpekar måste gå vidare kommer Örebros spelare och ledare till Paris med fotbollsdriv och medmänsklighet.
– Vi har väl hanterat det lite olika, försökt fokusera på matchen trots att vi vetat att den kanske kunde bli uppskjuten. När beskedet kom var det inte så mycket diskussioner, mer än att vi skulle åka och kunde förhålla oss till det, säger Elin Magnusson.

Känslorna för allt som pågår innanför de kritade linjerna får ta överhanden, 90 minuters stolthet som sammanhållande kraft när så mycket annat vill verka åt andra håll.

Mitt i alltihop spelar KIF:s lagkapten sin sista match, efter en annorlunda uppladdning och sällsynt höst med Champions League. Också ett äventyr som stärker laget inför det som väntar.
– Jag skulle vilja säga att vi kommit närmare varandra under hösten, vi har varit nöjda med det vi gjort och med vår insats på Behrn Arena.

Då slutade det 1-1. Om KIF Örebro kan svara på bortaplan till en stor framgång och fortsätta den internationella kampanjen förändrar dock inte faktum för Elin Magnusson.

Sista matchen - efter 17 säsonger
Av 17 säsonger i samma klubbfärger återstår bara en match. Och att greppa hela vidden av att det inte blir fler.


– Det finns med hela tiden, samtidigt har jag inte hunnit tänka på det. Jag fick en otroligt fin avtackning i min sista hemmamatch på Behrn Arena, samtidigt som jag var glad över det ville jag fokusera på vår prestation. Det är likadant nu, det känns inte så mycket även om jag tror att känslorna blir tydligare efteråt, säger Elin Magnusson.

Hon beskriver en oundviklig beslutsprocess, slutar för att behålla hälsan.
– Nu när säsongen snart är slut kan jag säga det. Jag har daglig smärta i foten, haft två säsonger där jag haft ont hela tiden. När jag gjorde operationen 19 december såg det värre ut än på magnetröntgen, broskskador är svåra att åtgärda och jag bör inte spela fotboll. Såna besked är vanliga inom elitidrotten och jag kan inte göra mig själv rättvisa, foten blir successivt sämre ju mer jag tränar.

I karriärens elfte timme är KIF-veteranen, som hann med en sen landslagsdebut och upplevde EM-sommaren 2013 från den blågula insidan knappast en av dem som tar farväl av fotbollen för att hon lägger av som spelare.

Passionen tar sig redan fler uttryck än med fotbollsskorna på. Med lärarutbildning i grunden undervisar hon i fotboll på elitidrottsgymnasium och är spindeln i nätet som ungdomsansvarig i klubben.
Det låter inte som att Elin Magnusson är en av dem som behöver distans till själva idrottandet innan hon kan ta vid i andra roller.
– Jag tänker mycket på fotboll, inte bara på själva spelet. Det är föreningsfrågor, praktiskt arbete för ungdomslagen, hur man kan rusta upp omklädningsrummen där de tränar.

Tränarkarriär på gång
Hon har krattat från grunden för att bli tränare. UEFAs B-licens är redan klar för Elin Magnusson, mer utbildning kan det bli inom kort.
– Jag funderade på att söka avancerad nivå men det kostar ganska mycket pengar och jag vågade inte söka innan jag har klart med någon klubb som kan stå bakom.

Frågan faller sig naturlig, en fortsättning i KIF Örebro borde väl vara möjlig?
– Jag har sagt till KIF Örebro att jag helst av allt vill jobba för dem i någon roll, med elitfotboll som någon form av tränare. Än så länge finns många oklara bitar, de har inte satt så mycket av sin organisation för nästa år, Och jag behöver ha en diskussion med min chef, är tjänstledig från min ordinarie lärartjänst till i mitten av januari, säger Elin Magnusson.

Sedan en vecka är klubbens elitlicens klar för 2016, vilket gör letandet efter klubbchef och ny huvudtränare efter Rickard Nilsson meningsfullt.

I dagarna är Champions League och Paris främst i fokus, 1-1 i bagaget gör att gästerna måste näta på Stade Charlety.
– Vi ska göra en bra kollektiv prestation. Då vet jag att vi kan ta oss vidare. Nycklarna är att göra lite som i hemmamatchen, ligga kompakt och hålla avståndet mellan lagdelarna. Då kan vi skapa bra anfall och lägen. På naturgräs går det lite saktare med fler dueller, det kan ge oss lite fler fasta situationer.

Så att ni gör mål?
– Så tänker vi inför alla matcher, vi går alltid in för att vinna. Ett av våra anfallsvapen är att ta vara på omställningar. PSG får gärna ha mycket boll om vi kan kontra.

Onsdag 20.00 Paris Saint-Germain - KIF Örebro