2016 ett märkesår för landslagschefen

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors ser med glädje fram emot 2016. Ett år där svensk fotboll redan har tre landslag som kvalificerat sig för stora mästerskap. EM-slutspel (herrar) och U20-VM(tjejer) samt U21-landslaget herrar som är klara för OS i Rio.
Landslagschefen Marika Domanski Lyfors gläds över svenska landslagsframgångar. Foto: Bildbyrån

– Att vi har med lag i dessa mästerskap betyder oerhört mycket och det säger jag både som landslagschef och fotbollsälskare. Tänk att åter få uppleva ett EM-slutspel där Sverige är med. När herrarna klarade av kvalet blev jag så oerhört stolt och glad både för mig själv och för svensk fotboll i stort. Deras medverkan generar så mycket, inte bara pengar som ser till att driva verksamheten framåt i flera led utan också en gemenskap som skapas när vi samlas på arenorna eller framför TV för att heja fram vårt landslag. U21-landslagets vinst i EM och nu deltagande i OS är också en enorm framgång för svensk fotboll, säger Marika till damfotboll.com.

EM-slutspelet avgörs i Frankrike i juni, OS i Rio startar i slutet av augusti och i november avgörs U20-VM i Papua Nya Guinea. Det är andra gången Sverige avancerat till VM-slutspel genom att vinna F19-EM. Imponerande eller hur?
– Det är en jättebedrift och det ska bli roligt att följa U20-landslaget i VM i november. Även här får vi möjlighet att se matcherna som sänds på en av TV-kanalerna och jag tror att det kommer att bli ett jätteintresse kring detta VM:et inte minst då för vårt svenska lag.

Damlandslaget måste kvala för att nå OS. Om man klarar det har Sverige fyra lag redo för stora mästerskap 2016. Rekord inom svensk fotboll tror jag. Hur värderar du chanserna att det ska bli så?
– Ingenting är omöjligt och det vore väl verkligen pricken över i:et om damlandslaget tog sig vidare till OS i Rio. Tänk dig, två svenska fotbollslandslag som spelar i OS, det vore fantastiskt, det blir min önskning inför det nya året helt enkelt, avslutar Marika.