Antalet utländska importer ökar i Damallsvenskan

Runt 2005 började de damallsvenska klubbarna ta in spelare ifrån andra länder för att förstärka laget. Just 2005 fanns tio importer i Damallsvenskan. Dåtidens mästarlag Umeå IK toppade med fyra, varav den allra mest lysande stjärnan hette Marta. Idag spelar Marta i FC Rosengård och är en av i dagsläget 66 importer i Damallsvenskan. I landets nästa högsta serie Elitettan är siffran mer blygsam.
Marta i sin tredje svenska klubb, tidigare har hon spelat i Umeå IK och Tyresö FF. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Damfotboll.com har gjort en genomgång av utländska spelare i Damallsvenskans och Elitettans redovisade spelartrupper så här långt och jämfört läget för dagen med veckan före seriestarten 2015. Vi reserverar oss för om vi missat någon eller det är oklarhet om någon spelares nationalitet.

I Damallsvenskan 2016 ser vi alltså en ökning av antalet utländska spelare jämfört i fjol ( 58) medan Elitettans klubbar har 12 spelare vilket är en minskning.

21 utländska nationer representeras i Damallsvenskan. Flest spelare hämtas ifrån USA (8) därefter kommer 7 ifrån Nigeria, 6 ifrån Danmark, 5 ifrån Finland och Skottland medan Island har 4 spelare i Damallsvenskan. Utöver det finns spelare från såväl Nya Zeeland och Australien, som Kamerun, Elfenbenskusten, Mexico och Brasilien för att nämna några.

Förening Damallsvenskan 2016 Damallsvenskan 2015 Elitettan 2016 Elitettan 2015
AIK - 2 0 -
Djurgården 5 - - 0
Eskilstuna 4 4 - -
FC Rosengård 12 9 - -
Hammarby IF DFF - 1 0 -
Hovås/Billdals IF - - 1 2
Holmalunds iF Alingsås - - 0 -
IF Limhamn Bunkeflo - - 1 1
IFK Kalmar - - 0 0
IK Sirius - - 0 0
KIF Örebro 6 4 - -
Kopparbergs/Göteb 3 4 - -
Kristianstads DFF 6 7 - -
Kungsbacka DFF - - 0 2
Kvarnsvedens SK 5 - - 4
Linköpings FC 7 8 - -
Mallbacken 6 5 - -
Piteå IF 2 2 - -
QBIK - - 2 0
Sundsvalls DFF - - 3 -
Sunnanå SK - - 1 4
Umeå IK 1 3 - -
Vittsjö GIK 9 8 - -
Växjö DFF - - 0 -
Älta IF - - 0 2
Östersunds DFF - - 4 1
Rufus 2016-03-31 16:39

Kanske dags att byta namn på serien till "Damblandsvenskan" e.dyl.? Av statistiken ovan framgår att FC Rosengård är den största "främlingslegionen", följd av Vittsjö och Linköping. Hursomhelst skulle nog ingen av klubbarna vara där man är idag utan de utländska spelarna. Frågan är bara - finns det en övre gräns för värvningshysterin? Vad händer på sikt med A-landslaget när de allra bästa spelarna i varje klubblag ofta ingår i utländska landslag och Pia Sundhage eller hennes efterträdare får plocka ihop de smulor som återstår? (Obs! Varning för överdrift och ironi!)

Martin 2016-03-31 17:08

Det är ingen stor ökning och bortser man från Rosengård så har ju de flesta lagen åtminstone fler svenska än utländska spelare i truppen. Det är också bara Rosengård som systematiskt satsar utländskt vad gäller 'startelvan' och så länge svenska spelare generellt får bra med speltid så har jag svårt att bli upprörd.

Ser man på LFC så har de 10 svenska spelare och 7 utländska i truppen och då startelvan återspeglar detta (fler svenska än utländska spelare alltså) så är väl allt i sin ordning. Ser man däremot på Rosengård så är ju deras bänk i stort en svensk talangbank medan startelvan är totalt dominerad av utländska spelare och där kan man ju ha åsikter.

Lenn 2016-03-31 19:04

Jag kan hålla med om att Rosengård med 12 st utländska spelare att det verkar mycket. Umeå, Piteå, Gtbg med 1 , 2 resp 3. Det har kanske lite med ekonomi att göra. Men de lagen gick ganska bra förra året. Det är svårt att säga om det är bra för svensk fotboll. Men utländska spelare tillför säkert en hel del. I startelvan nu i OS kvalet var väl 7 st inte från damallsvenskan. Jessica från Link, Rubensson från Gtbg, Appelqvist från Djurgården och Olivia från Eskil. Men att resten av truppen kommer från damallsvenskan. I herrlandslaget kommer kanske alla från utländska ligor ?