Fotboll ur en annan synvinkel

Fotboll ur en annan synvinkel

De flesta fotbollsspelare när en dröm om att säkra sin ekonomiska framtid eller åtminstone tjäna så bra att man inte behöver jobba de år man satsar rejält på att spela fotboll. För de allra flesta gäller det dock att man också måste planera sitt liv för en karriär efter fotbollen.

Spelarföreningen är de svenska fotbollsspelarnas intresseorganisation (alla spelare som spelar i Sverige inkl svenska utlandsproffs). De har till uppgift att tillvarata och skydda spelarnas intressen. Föreningen är öppen för alla som spelar fotboll men även för f.d. spelare. I första hand vänder den sig mot elitspelarna i Allsvenskan, Damallsvenskan och Superettan men även division 1 herrar och U-spelare i Allsvenskan, Superettan och Elitettan på damsidan.

Hur ser ni i SFS på utvecklingen, har ni så många medlemmar som ni skulle önska?
– Nej, det kan jag inte påstå, säger generalsekreterare Magnus Erlingmark,
– Idag besöker vi klubbarna i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan vilket innebär att vi varje år träffar spelare i 44 klubbar. Vi konstaterade att tillströmningen av medlemmar ökade fram till för två-tre år sen därefter har det stått still och det gäller både herr- och damsidan. Varför vet vi inte riktigt, kanske handlar det om ekonomi för spelarnas del men kanske är det så att vi i ännu högre grad behöver vara ute och träffa spelare och informera oftare, tror Magnus Erlingmark
– Alla i Damallsvenskan har ändå inte valt att bli medlemmar och med tanke på hur Elitettan utvecklas kan jag också se en fördel att fler i den serien också tar steget. Det är ju så att alla spelare över 18 år som erhåller en lön på 3.000 kr per år räknas som professionella. De spelare som spelar i Damallsvenskan och Elitettan har per automatik ett bra skydd via kollektivförsäkringen, eftersom deras klubbar är anslutna till EFD (Elitföreningen Dam).

Medlemsskap ger styrka
Om du skulle ta tillfället i akt här och nu, vad vill du då puffa för som gör spelare medvetna om fördelarna med att vara medlem?
– Vi arbetar brett med olika saker och som medlem i SFS får du personligen tillgång till en mängd erfarenheter, professionell sakkunnig hjälp i olika frågor. SFS hjälper spelarna med allt som gränsar till deras fotbollsspelande utom det som sker på planen, d.v.s. rådgivning när det gäller kontraktskrivning, agenter, försäkringar, skatt, deklaration, sjukkassa, a-kassa, utbildning och karriärplanering, samt att man kan köpa tjänster som juridisk konsultation samt förhandling vid kontraktskrivning (egen agentbyrå). Man har som medlem också möjlighet att köpa en kollektiv hemförsäkring till mycket fördelaktigt pris.

Men det finns andra saker som ni liksom en fackförening jobbar fram lite i det tysta?
– Det kan man väl säga. Medlemskapet ger SFS styrka gentemot våra motparter på förbunds- och klubbnivå. Det finns nog många stora frågor som för dagens spelare känns självklara men som SFS arbetat hårt med för att få igenom under åren. Som exempel kan nämnas, spelaravtal, försäkringar och socialt skydd. Förutom det hjälper vi medlemmar vid tvister med klubbar eller agenter och har i många fall som blivit vägledande.

Nämn något konkret som är enkelt att relatera sig till för tjejer i Elitettan och kanske framför allt Damallsvenskan där idag många har en rätt hyfsad lön?
– Spelarna på damsidan har ett bra skydd i sin kollektivförsäkring där vi bland annat jobbat hårt med att de ska få skyddat sin lön vid sjukskrivning. Vid arbetsskada gäller att arbetstagaren ska ha 100 procent från arbetsgivaren första dagen och 14 dagar framåt. Därefter tar Försäkringskassan över och man får 90 % av sin lön (upp till försäkringskassans maxtak 28 000) under hela avtalstiden, eller fram till de är friska.
Normalt får man ut 80 % av sin lön vid sjukskrivning men genom kollektivavtalet så garanterar klubbarna att spelarna skall erhålla 90% d.v.s. 10% extra. Om man skulle blir utförsäkrad efter ett år säger Försäkringskassan, OK du kan inte spela fotboll, men du kan göra något annat, du får inga mer pengar av oss. Då gäller att klubben skall betala i enlighet med kollektivavtalet, d.v.s. att du får 90 % av din lön fram till du är frisk från klubben.

Att vara ansluten är inte en skyldighet men ett smart val, något som säkert en del av Kristianstad-spelarna kan skriva under på. För några år sedan hamnade de i en jobbig sits gentemot klubben som inte kunde betala ut lön till spelarna.
Dåvarande spelarombudet Susanne Moberg berättade om hur de fick råd och hjälp av Spelarföreningen och att det efteråt kändes som en ännu större självklarhet att vara med i denna efter den erfarenheten.
– Ja, precis som jag är med i facket på jobbet så är jag med i SFS. Men jag har förståelse för att man har olika tankar kring det här.

– Än så länge är det ingen självklarhet att alla damfotbollsspelare tjänar pengar och man kanske har svårt att förstå varför man själv då ska lägga pengar på något men inte kan se nyttan utav, tillägger Magnus Erlingmark.

Planera din framtid
Som regel har man skaffat sig mycket kunskap under sin tid som elitidrottare utan att man därför tänker att det ska kunna ligga till gagn för ett framtida yrkesval. Samtalet leds in på hur man kan få hjälp av SFS även med att hitta ett jobb som passar baserat på den kunskapsbank en elitidrottare skaffat under de aktiva åren.
Magnus Erlingmark nickar instämmande och säger:
– Ja, det är ju långt ifrån alla elitfotbollsspelare som kommer att tjäna så mycket pengar under sin karriär att man blir ekonomiskt oberoende resten av livet. Vi kan hjälpa dig att matcha de kvalitéer du har mot arbetslivet. Här tänker jag på disciplin, engagemang, passion samt att du är en målinriktad lagspelare, något som är eftertraktade kvalitéer inom arbetslivet

Ledorden Magnus anger finns med all säkerhet hos de flesta elitidrottare men är kanske inget man direkt tänker på när man pratar om ett CV. Men för Spelarföreningen är kopplingen uppenbar. Hur går en spelare då tillväga för att ta första steget mot en karriärmatchning?
– Som medlem i Spelarföreningen får du också möjlighet att lägga upp ditt CV i vår CV-databas och där synas gentemot relevanta företag och verksamheter inom arbetslivet. När det är gjort har du tagit första steget mot en karriär efter fotbollen, säger Magnus.

Text: Anette Börjesson

Fakta SFS

Spelarföreningen Fotboll i Sverige (SFS) är de Svenska fotbollspelarnas intresseorganisation. SFS bildades 1975 i den form den är idag och har sedan starten drivits på ideell basis av framför allt Gert Persson och Sven-Olof Håkansson.
2001 fick SFS bidrag från den internationella spelarorganisationen FIFPro för första gången. Detta årliga ekonomiska tillskott har gjort det möjligt för SFS att anställa en person på heltid och sedan ca fem år senare ytterligare en person. SFS har idag två heltidsanställda och en deltidsanställd och omsätter ca 3,3 Mkr/år. Intäkter består av bidrag från FIFPro, medlemsavgifter samt ett litet bidrag från Svenska Fotbollförbundet.
SFS medlemmar är idag elitspelarna som har sin fotboll som hel‐ eller deltidsarbete men alla licensierade fotbollspelare (idag ca 250 000 st) är välkomna.
De grupper som anses vara elitspelare är på damsidan de som spelar i Damallsvenskan och Elitettan, på herrsidan Allsvenskan, Superettan, Division 1 samt U‐trupperna hos de Allsvenska och Superetta lagen. Denna grupp består totalt av ca 1,500 spelare.
SFS har idag ca 700 medlemmar.