2015 mer än landslagsår för Carola Söberg

2015 mer än landslagsår för Carola Söberg

I början av förra året spelade hon flera landskamper för Sverige. Tillsammans med en bra vår gav det Carola Söberg en plats i VM-truppen och mästerskapsminnen. Innan året var över hade hon valt bort landslaget, just nu gäller fullt fokus på klubblaget KIF Örebro.

Försäsongen är bara ett par veckor gammal, Örebros rutinerade keeper blandar träning i vinterkylan och möten med de nya ansikten som kommit till klubben. Nästan tre månader kvar till säsongspremiären där Söberg strävar efter att ta vid där 2015 slutade.
– Jag hade ett otroligt bra år prestationsmässigt med en stabil säsong för min del. Jämnt rakt igenom och det toppades med en bra avslutning mot PSG. Hela laget gjorde det bra trots att vi inte gick vidare, vi var ju obesegrade, säger hon.

Novembermatcherna sitter starkt i summeringen, landslaget hade också en del att säga under fjoråret. Kallelserna duggade tätt, särskilt i perioden när ord som målvaktskris fanns med i många diskussioner om blågult.

En kris som Carola Söberg anser betydligt överdriven.
– Jag håller inte alls med om det snacket. Det finns många bra svenska målvakter och de senaste åren har det kommit fram duktiga målvakter både i allsvenskan men även utomlands, i alla åldrar. Men det gäller också att man ger fler chansen och möjligheten att fortsätta utvecklas och ta det sista klivet mot den högsta nivån, säger hon.

Vilka detaljer kan man jobba med?
– Fokusera på målvaktens roll i den stora helheten. Som målvakt är man med på ett helt annat sätt idag än tidigare, man är med i speluppbyggnaden och det offensiva spelet minst lika mycket som man ska förhindra att motståndarna gör mål. Det gäller att träna på alla delar som händer under matchen och bryta ner det i träning.

Hennes egen landslagsresa började 2007, i VM-upptakten gjorde hon mer för att styra och lugna det svenska försvaret än någon gång tidigare. En tidig matchform som dessutom innebar en del framgent.
– Det betydde mycket att komma in och få spela och känna på internationell nivå tidigt under året. Med många matcher under försäsongen kommer man i det snabbare, framförallt när det bli på den nivån som jag fick under Algarve (Cup).

Prestationerna syntes när Pia Sundhage nominerade sina namn och Carola Söberg tog till Kanada som en av tre målvakter, dock inte lika aktuell för spel som förstavalet Hedvig Lindahl.
– Klart att man vill spela, annars har man inget där att göra. Men min roll blir en annan, Hedvig är nummer ett och då gäller det att jag gör allt för att hon ska prestera så bra som möjligt, flåsa henne i nacken och skapa en bra konkurrenssituation. Det tycker jag att vi lyckades med, som målvakt är man en del av ett team. Det är en klyscha men laget går före.

Efter VM kom några samlingar utan Söberg. I samband med att hon kommunicerade förlängt kontrakt kom ett nej tack till landslaget.
– Det gäller i dagsläget, jag tycker att det är rätt beslut och inga konstigheter. Jag känner att jag vill fokusera på klubblaget men har inte stängt några dörrar. Jag har en bra dialog med Pia, kan inte säga om känslan kommer att vara så här för all framtid.

Snart spelstart med KIF Örebro
Träningsmatcher med KIF Örebro står snart för dörren. En ny tränare (Georgios Papachristou) och flera nyförvärv ska sätta sin prägel på laget.
– Det finns ingen inkörningsperiod, alla spelare har inte anlänt och de utländska namnen kommer efterhand men vi kör på precis som vanligt. Sett utifrån förra året blir detta året som en nystart, flera tongivande spelare har slutat och många nya har kommit till.

På målvaktssidan är det oförändrat, Söberg plus uppstickarna Mimmi Paulsson Febo och Lina Domberg.
– Både Mimmi och Lina är otroligt bra målvakter som kan bli hur bra som helst. Vi behåller också vår målvaktstränare Robert Axelsson som även tränar ÖSK:s herrar. Vi har ett riktigt bra målvaktsteam och allt är väldigt motiverande, säger Carola Söberg.

Upplägget med individuell målvaktsträning passar en spelare som är gammal i gemet, två allsvenska lag i staden öppnar för positiv samexistens.
– Att träna med ÖSK:s herrmålvakter passar mig. Allting går mycket fortare, de skjuter mycket hårdare och pressar fysiken och snabbheten. Jag har erfarenhet men kan få in en högre träningskvalitet som är väldigt utvecklande för att bli så bra som möjligt.

Hur ser en vanlig vecka ut, hur mycket är målvaktsträning och hur mycket är träning med laget?
– Vi startar alla pass tillsammans med en förberedelsedel, kan vara en passningsövning eller possessionspel. Sen går vi över i målvaktsträning, det varierar men 30-40 minuter per dag. Två-tre dagar i veckan har vi mer renodlad målvaktsträning, säger Carola Söberg som är väl bekant med att få ihop olika delar.

Kombinerar skilda karriärval
Samtidigt med elitidrotten brinner hon för jobbet som grafisk formgivare med flexibelt schema.
– Det funkar väldigt bra, jag har ett eget företag och kan sköta det var som helst med dator och telefon. Brukar säga att det är de två bästa jobben, ler hon.

Konststycket att pussla ihop schemat har Söberg löst under åren i många allsvenska lag. Numera sätter hon samman karriärvalen på ett slugt sätt.
– Jag jobbar mycket med marknadsföring, både åt företag men också åt individer på senare tid. Fokus ligger på elitidrottarens varumärkesbyggande och profilering. Väldigt få idrottare utnyttjar sitt personliga varumärke och promotar sig själva. Det finns en bred marknad bara man visar upp sig, säger hon och uppskattar kombinationen.

– Jag är en sån person som gärna håller på med många saker samtidigt, ett perfekt jobb att ha vid sidan av fotbollen. Man bestämmer mycket själv, när jag spelade i Umeå IK jobbade jag reklambyrå men det gick inte att kombinera med fotbollssatsningen, säger Carola Söberg när hon ger sig hän för ännu ett år i högsta serien.

– Jag tror också att våra unga spelare som är kvar kommer att få nya och större roller i laget och ta mer ansvar. Det var en bra erfarenhet med Champions League-spelet i höstas och många är redo att ta ytterligare kliv detta året.

Hur bra blir ni?
– Vi kommer att ha ett hungrigt lag som utvecklas under säsongen, vill väldigt mycket.

Fakta:
KIF Örebros inledande träningsmatcher
Lidköping FK (h) 23 jan. 16.30
Hammarby IF (h) 30 jan 13.00
QBIK (h) 6 feb. 15.00