Skarpt läge mot Skottland men Norge i fokus

En veckas träningsläger och tisdagens landskamp mot Skottland är vad det svenska damlandslaget får på sig i förberedelser inför det viktiga OS-kvalet i början på mars. Enligt förbundskapten Pia Sundhage är dock siktet redan inställt på den första OS-kvalmatchen mot Norge.
Förbundskapten Pia Sundhage ser ut att fundera. Foto: Bildbyrån

– Så är det. I dagsläget snackar vi mer Norge än Skottland. Att få en bra start mot Norge skulle betyda att axlarna ramlar ner lite på spelarna och att trycket på dem in kommer att kännas så stort. När det väl kommer till OS-kvalet har vi inte mycket tid. Det är resdag och en träning. Så vi kan inte göra så mycket där. Jobbet måste göras här. Landskampen mot Skottland blir en av pusselbitarna på vägen mot huvudmålet som i första hand är OS-kvalet.

Ni fortsätter gnugga på den inslagna vägen att spela 4-4-3. Har det fallit bra ut under lägret?
– Det tycker jag. Vi har gått igenom hur vi ska agera i försvars- respektive anfallsspel. Det som blir spännande i skarpt läge är hur vi ska klara att täppa till de berömda hålen på kanterna som uppstår i detta spel. Vem ska gå täppa till när mittfältaren följt med in i mitten? Ska backen våga gå upp eller ska forwards ta den ytan? Det blir bra när den biten bara faller på plats och det bara flyter på. Det offensiva spelet med tre forwards ska också klicka och det blir bra att gå från träningen och få känna på det i en match med bra motstånd som Skottland.

Med andra ord fullt fokus på ert eget spel och ni lägger väldigt lite tid på att studera närmaste motståndet, Skottland?
– Vi har koll men prio ett för oss är absolut vårt eget spel som förhoppningsvis ska leda till något bra under OS-kvalet. Vi jobbar noggrant de här dagarna och kommer att befästa vår spelidé med 4-3-3 som spelarna föredrar, understryker Pia.

Ni har precis som under VM lite fortsatt oflyt med skador. Hur påverkar det dig och dina tankar kring att forma ett lag?
– I backlinjen ser det stabilt ut. Amanda (Ilestedt) har fått lämna lägret och så fick Elin Rubensson kasta in handduken efter en skada igår men samtidigt har vi flera mittbackar friska. Nilla Fischer och Linda Sembrant är i säsong och ser bra ut. Emma Berglund är också i fin form. Magdalena Eriksson som spelat ytterback i landslaget tidigare är tillbaka och även hon konkurrerar om en plats i mitten som är hennes position i Linköping. Jonna Andersson, Linköping, kom in när Amanda fick lämna. G På mittfältet är våra mest rutinerade spelare Lisa Dahlkvist och Caroline Seger i säsong och sen gäller det att få in spelare som trots sin orutin kan funka bra ihop med dem på mitten, att hitta nya konstellationer helt enkel. . Vi har fler alternativ men för samtliga gäller att de inte har så stor internationell rutin men under lägret i Göteborg har flera visat att dom har den rätta nerven. Jag tycker nog att de färska spelarna visat att de vill vara med och hela tiden utsätter de äldre för tuff konkurrens, det blir inte helt enkelt att ta ut en startelva.

Vad vill de dina spelare lyckas med mot Skottland?
–I första hand gäller det att våga prestera och jobba utefter det som vår spelsystem kräver. Vi har haft gott om tid att träna på detaljer i spelet och det blir en viktigt test mot Skottland där jag hoppas få se ett kontrollerat försvarsspel och ett snabbt anfallsspel då kan det bli en kul match, avslutar Pia Sundhage .

Sveriges startelva:
1 Hedvig Lindahl – 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 6 Magdalena Ericsson – 20 Emilia Appelqvist, 7 Lisa Dahlkvist, 17 Caroline Seger – 8 Lotta Schelin, 22 Olivia Schough, 10 Sofia Jakobsson.
Ersättare: 12 Hilda Carlén, 21 Emelie Lundberg - 2 Petra Andersson, 4 Emma Berglund, 9 Stina Blackstenius, 11 Jenny Hjohlman, 13 Josefin Johansson, 14 Jonna Andersson, 16 Lina Nilsson, 18 Fridolina Rolfö, 19 Pauline Hammarlund.