Sverige har hittat spelglädjen

Det var en märkbart nöjd förbundskapten som svarade på pressens frågor efter landskampen mot Skottland. - Det finns många positiva saker att ta med sig efter en sån här match och då tänker jag inte enbart på att vi levererade många mål, sade Pia Sundhage inledningsvis.
Pia Sundhage, nöjd svensk förbundskapten. Foto: Anders Henrikson

- Om vi tar det från början så fick vi den speed i matchen som vi önskat oss. Offensiva backar och snabba positionsväxlande forwards gjorde livet surt för det skotska försvaret. Vi skapade många målchanser och med den frenesi som spelarna hade tänkte i alla fall jag att målen kommer till slut, vilket dom också gjorde.


Skotskorna jobbade hårt men fick på bara fem minuter se en nolla förvandlas till en trea i egna målet. Det borde ha tagit ner humöret något inför pausvilan.
På frågan om Skottland verkligen var en bra värdemätaren svarade Pia;
- Ja, det viktiga här var vårt eget spel och jag tyckte att jag såg en trygghet och spelglädje i laget som vi saknat ett tag. Under veckan har vi pratat och tjatat och det har verkligen synts att alla hitta glädjen i det vi vill utföra tillsammans. De äldre mer rutinerade har blivit utmanade av de yngre, sånt skapar konkurrens och ett jävlar anamma. Under matchen ser vi de yngre komma in och verkligen ta för sig. Jag kan inte klaga på att inhoppande Pauline Hammarlund kliver fram och gör två mål eller att Lisa Dahlqvist visar upp nyvunnen form och vän hon gör spelmål. Som helhet gör vi en bra match och får med oss ett resultat och många positiva bilder från en match kommer att göra gott för lagets självförtroende. Jag är nöjd, konstaterar Pia.

mia.e. 2016-01-27 01:06

Med tre mål på kort tid alldeles före halvtidsvila och med nyare spelare fortfarande på bänken som man vet av vad man hunnit ta in av andra matcher är väldigt målhungriga, så kändes det nog i halvtid att Sverige med 45 minuter kvar att spela skulle kunna göra något mer mål under andra halvan... Orken och uthålligheten i laget sammantaget just nu...

Det roligaste under denna vecka i intervjuer och annat - och i spelarkommentarer efter matchen nu - är att det talas så mycket fotboll, mer än vanligt känns det som. Egen insats, bra och kan bli bättre, lagets insats, spelsystemet, vad man velat jobba med under veckan osv. Intervjuer som handlat om laget också, olika "lagdelar", de etablerade spelarna i första truppen och de som är "på gång", på väg in. Det ger goa vibbar av engagemang. När man hör fotboll tänker man att det talas och tänks en del kring fotbollen man jobbar med i landslaget just nu, och att spelarna ser fram emot OS-kvalet. Det tycker jag, som läsare, känns kul och positivt!