Efter Umeå IKs tuffa fjolår törs Maria nu sikta högre

När Maria Bergkvist tog över som tränare för Umeå IK ifjol var siktet inställt på en hård resa. Nya värderingar gällande klubbens utveckling låg i fokus. Att det skulle bli tufft förstod hon och idag tittar hon tillbaka på ett år fyllt med skador, ett år som ställde hela laget och henne själv inför en ny prövning, men inget ont som inte har något gott med sig, som ordspråket lyder.
Maria Bergkvist, tränare Umeå IK. Foto: Bildbyrån

Du är van vid tuffa prövningar från din tid som spelare i Umeå IK. En tid då ni lyckades vinna det mesta som gick att vinna. Idag står klubben inför en annan utmaning där du har en ung trupp som vill mycket men som också med sin korta rutin från hård träning behöver lotsas fram med varliga händer.
– Ja det är lite skillnad mellan den tiden då vi nog tränade mer än vad mina tjejer gör idag men det går ju inte heller att jämföra. Då hade vi många spelare med stor rutin och som klarade av en större mängd träning. Det tar tid att anpassa yngre spelare till en högre träningsmängd och det finns många parametrar att ta hänsyn till.

Ifjol blandade ni resultaten, hade bra perioder i Damallsvenskan för att sen ha längre svackor men i slutändan klarade UIK ändå en åttondeplats. Till viss del tillskrivs väl detta att ni hade många nyckelspelare skadade och fick ta in unga orutinerade från F19-laget i truppen?
– Det stämmer bra, vi hade många skador och fick därmed en lite väl smal trupp. Det löstes genom att vi just plockade upp spelare från F19-laget. Man kan tycka mycket om det, men jag väljer att se det positiva i detta och menar att de F19-spelare som fyllde på gjorde det bra och samtidigt lärde sig mycket under fjolåret. Jag är mycket glad att vi har en så bra ungdomsverksamhet och att vi även i fortsättningen kan lyfta upp spelare därifrån som sakta skolas in i A-laget.

Som ny tränare medför att laget får en ny spelidé att förhålla sig till att då också få en hel del spelare på skadelistan innebar att du fick många flera "nya" spelare som skulle lära sig den. Inte bara nyförvärven utan även de yngre som ni plockade upp underifrån. Hur kändes det för dig personligen som var så att säga "ny" på jobbet?
–Jag brukar tänka positivt men det är klart att det blev en påfrestning för oss alla på ett sätt. Det är i dom tuffaste tiderna man lär sig som bäst brukar jag tänka och i år känner jag mig mer förberedd och tror att spelarna har fått med sig ovärderlig erfarenhet av ett ganska tufft år. I år startar vi från en helt annan nivå än ifjol vilket känns bra, säger Maria.

Jag funderar över de spelare ni har som är landslagsaktuella när de är friska, Lina Hurtig, Malin Reuterwall, Hanna Folkesson och Hanna Glas. Kan du ge en statusuppdatering gällande dem?
– Lina hade en stressfraktur i foten och har gått gipsad men är igång och i bästa fall redo i april. Hanna har haft bakslag men följer rehabplanen, samma gäller Hanna Glas som kommit igång med lite lättare löpintervaller men hon har en bra bit kvar, vi får se kanske är hon spelklar i höst. Malin däremot är i full gång och har varit så en tid vilket gör att vi har bra konkurrens på målvaktssidan. Det kommer att gynna lagets utveckling, menar Maria.

Vad tycker du att du och spelarna i laget har tagit för lärdom av fjolåret?
– Som helhet har vi i klubben funderat rejält på vad vi kan göra bättre och hur vi kan minska skadefrekvensen. Vi har inte hittat någon gemensam faktor som pekar på något enskilt att sätta fokus på. Däremot har vi fokuserat på att balansera upp helheten, allt från uppvärmning, träning matchning till att göra tjejerna själva än mer medvetna. De måste lyssna på sin kropp och lära sig känna efter mer. Ifjol var det lite speciellt när vi var så få, då kanske de bet ihop lite för att ställa upp om du förstår hur jag menar. I år vill vi att de själva säger ifrån och är tydliga inför oss tränare så att vi kan agera i tid om de har känningar. En lite skada kan bli stor eller tvärtom om man är lite vaksam och något så enkelt som att bara vila ett pass kan vara till stor hjälp ibland säger Maria med sin stora erfarenhet från tiden som spelare.

Ok, då verkar UIK gå mot ljusare tider och nu gäller det ”bara” att sy ihop allt, få till ett lag som vad jag förstår har en högre målsättning än fjolårets åttondeplats?
– Vi har siktet inställt högre i år men hur högt håller vi för oss själva. Det finns absolut möjligheter för detta lag som efter fjolårets tuffa säsong har med sig mycket erfarenhet vi får nytta av i år. Viktigast blir att hålla tjejerna fria från skador. Då får vi bra konkurrenssituation både på träning och match och det kommer att gynna oss ytterligare, säger Maria med övertygelse.

Fakta
Om cirka en månad har Damallsvenskan premiär. För Umeå är ett par träningsmatcherna avverkade och årets första tävlingsmatch likaså. I mötet mot IK Sirius stod en kvartsfinalplats i Svenska Cupen på spel och efter vinsten med 3-0 väntar nu fjolårets serietvåa i Damallsvenskan, Eskilstuna United, den kommande helgen på Tunavallen i Eskilstuna.