Svensk norskt derby inleder OS-kvalet

Samtliga lag i Europas OS-kvalgrupp, Schweiz, Norge, Nederländerna och Sverige förlorade sina åttondelsfinaler i VM 2015 så det är fyra riktigt bra europeiska lag som under en vecka nu ska slåss lagen om en biljett till OS i Rio. En ny tuff utmaning som Frankrikeproffset Lotta Schelin har att se framemot tillsammans med övriga i det svenska landslaget som inleds med en grannfejd mot Norge.
Lotta Schelin intervjuas inför OS-kvalet. Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Meritlistan är lång, tolv år med landslaget och åtta år som proffs i Frankrike parat med titlar med såväl klubblaget Olympique Lyonnais som landslaget är den femfaldiga Diamantbollenvinnaren redo för ett OS-kval.
– Tidigare har vi spelat playoff, borta hemma för att ta en plats i VM men tre matcher på en vecka det blir en tuff uppgift inte minst med tanke på att det är fyra jämnbra lag som ställs mot varandra. Alla vill ju vinna så klart, säger Lotta som vet hur det är att ha pressen på sig.

Sverige har helt klart genomgått en förändring i laget efter VM där ni fick slita hårt utan att få resultaten med er. Sedan dess har det varit fokus på vad som gick fel, att komma igen, att hitta tillbaka till ett tryggare spel något som mynnat ut i ett nytt spelsystem 4-3-3 och att en hel del ”yngre” spelare slagit sig in i truppen. Hur går dina tankar kring landslagets omställning sen VM?
– Hösten var tuff med många frågetecken och en självförtroendedipp men så sakteliga har saker och ting fallit på plats. Vårt VM var en produkt av många saker som inte var på topp. Halvskadade spelare, darrigt försvarsspel och få med i offensiven som därmed blev klen. Viljan fanns men vi fick inte till det helt enkelt. Idag är alla överens i hur vi ska spela och vi vet vad som krävs i våra respektive roller. Försvarsmässigt är har vi en bättre utgångspunkt och alla är involverade samtidigt som vi är fler i offensiven. Det finns många snabba spelare så i omställningarna är vi grymt vassa, det känns väldigt bra helt enkelt, förklarar Lotta.

Tidigare har du varit i princip ensam på topp nu blir ni tre, hur känns den omställningen?
– Inte så konstigt för mig som är van vid att spela 4-4-3 med Lyon, jag känner mig hyfsat bekväm. Hamnar jag på en kant är det en lite större omställning än när jag spelar centralt. Fotboll är ett lagspel och med ett nytt sätt att spela så får man lära sig nytt och det är en av tjusningarna med spelet. Att ta ett defensivt ansvar är helt ok och vi har bra koll på hur vi ska jobba för att starta försvarsspelet högt upp i banan det hade vi nog inte tidigare, säger Lotta till damfotboll.com.

Fyra vassa lag gör upp om en plats i OS hur går tankarna inför kvalet som ni inleder på onsdagen med match mot Norge?
– Det blir tufft förstås men vi vet vilken matchbild vi har att vänta oss. Man måste plocka matcherna ur sitt sammanhang och se positivt på dem och att inte titta bakåt. Klyschan en match i taget är på sin plats tycker jag. Nu det fullt fokus på matchen mot Norge som gäller och jag hoppas att vi kan vidare på bygga på det spel och den goa känsla vi fick med oss 6-0-segern mot Skottland i januari. Det blir viktigt att ha rätt inställning, att vi håller igång snacket i laget och att vi gör det vi är bra på nämligen att komma med hög fart och trycka ner dem istället för att det blir tvärtom. Ett bra resultat mot Norge skulle förstås betyda mycket för fortsättningen, säger Lotta som tänker göra allt hon kan för att göra en svensk OS-biljett verklig.

The Observer 2016-03-02 18:40

Jaaaa....det fanns en tid där Sverige (och i viss mån Norge) var hästlängder före de flesta andra lag i världen, nu är det i bästa fall morrhår som skiljer. Andra länder har gått framåt eller hållit ställningarna, medan Sverige gått kräftgång. Naturliga "konjunkturer" och inget att göra åt? Blir sämre innan det bli bättre? Gamla tider och rankingar kommer aldrig igen?

Efter VM-fiaskot är naturligtvis OS-deltagande oerhört viktigt för svensk damfotboll. Att Sundhage inte blev någon överdådig frälsare efter tidvis bespottade Dennerby är klart sedan länge och snart svamlar hon lika vimsigt som Tommy Söderberg i sina sämsta stunder. Men hon verkar i alla fall ha fattat att "en fluga gör ingen sommar" eller i det här fallet en ensam Schelin på topp. Det kunde minst halva fotbollssverige sagt i förväg. Schelin är ingen Wambach eller Prinz....eller Ljungberg och Seger är ingen Moström.

Endast Sverige svenska krusbär har - blir det en sockrig kompott eller krusbärspajat? Dagens tips: oavgjort och alla lika missnöjda....