Ramona Bachmanns varning till Sverige: "kan ge 100 procent"

En speedkula som trivs i rampljuset och ett lag som blir mer och mer bekvämt i avgörande matcher. Ramona Bachmann och Schweiz vill få det svenska segertåget att spåra ur.
Ramona Bachmann och Schweiz har en måstematch i OS-kvalet mot Sverige. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Vi måste ta tre poäng och kommer att kasta in allt vi har, säger hon till damfotboll.com.

Det vilar en dämpad besvikelse på spelarhotellet i en förstad till Rotterdam. Många tvära kast, framförallt den ihåliga med tre insläppta mål på sex minuter var lika med förlust och ett krångligt läge inför fortsättningen av OS-kvalet.
– Med kvaliteten vi har i laget hade jag förväntat mig tre poäng. Men vi underpresterade och jag är helt säker på att det var en tillfällighet. Alla kan ha en dålig dag, det var bara dålig timing just nu, säger hon och vill hellre ty sig till perioden när 1-4 blev 3-4.

– Vi kommer tillbaka, med fem-tio minuter till hade vi fått minst oavgjort.

I åtta säsonger, hälften i Umeå och hälften i Rosengård var Bachmann en av Damallsvenskans stora profiler. Många A-lagsår som hon använde för odla sin fina teknik och tygla ett hett temperament.

Entusiasmen och den uppoffrande inställningen har lyft hennes stjärnstatus. Allt mer sällan hamnar hon i det röda fältet, numera som nyckelspelare i en annan världsliga. Bachmann arbetar för att hitta målformen i Wolfsburg, hittills två mål på 18 matcher.
– Det tar alltid tid att komma in i ett nytt lag. Jag hade också en lång säsong, först i Sverige och sedan VM, säger hon om flytten till Wolfsburg förra sommaren.

Tysklandsproffs är minsta gemensamma nämnare för många schweiziska namn. I sammanhanget har landslaget lyft genom att ha stark besättning i Bundesliga.
– Nästan hela vår startelva spelar i Tyskland, det är viktigt för oss vi kommer kommer hit från en tuff liga.

Med något klurigt i blicken har liraren en varning till gamla svenska lagkamrater, Bachmann pekar på en positiv formkurva efter välförtjänt vintersemester.
– Det var skön vila för mig och min kropp. Sedan dess har jag känt mig stark i matcherna jag spelat med Wolfsburg. Jag känner att jag kan ge 100 procent.

På mediaträffen får Bachmann orda betydligt mer på svenska än sitt modersmål. Ett liten fingervisning om hur blågult kartlagt hoten.
– De får gärna fokusera på mig, då missar de några av de andra. När jag får mycket uppmärksamhet kan jag skapa ytor för mina medspelare, säger hon.

Sverige är förstås förvarnat, Vanessa Bernauer och Fabienne Humm ger kalla kårar, 1-3 i träningsmatchen i Eskilstuna förra våren.
När det kommer till tävling, kan rutinen däremot fälla avgörandet för svensk seger. VM i Kanada var en nyttig erfarenhet för ett av Europas mest lovande fotbollsländer.
– Ingen av oss hade spelat mästerskap innan, U20-VM är inte samma sak. Vi gjorde bra ifrån oss där och har gått bra i EM-kvalet där vi vunnit allt, säger Ramona Bachmann.