Sverige toppar OS-kvalgruppen

Sverige håller stilen med bättre effektivitet än lagen som står i vägen för OS-platsen. Småljummet passningsspel och oroliga perioder blir lättare att sopa undan med en ny 1-0-triumf, nu mot Schweiz i Rotterdam.
Lättade svenska spelare tackar den fåtaliga publiken, fr v Caroline Seger, Lotta Schelin, Emma Berglund och Olivia Schough. FOTO: Carl Sandin, Bildbyrån.

– Helhetsbilden är lite upp och ner. Men jag tycker inte man ska be om ursäkt när man har vunnit med 1-0, hållit nollan och ska spela final mot Holland, sade Pia Sundhage.

Det var bra tempo i jakten på tre viktiga poäng men också rörigt när farten gick ut över precisionen.

Lotta Schelin fick en fin chans till tidigt ledningsmål men var då och långt in i halvleken ovän med bollen påfallande ofta.

Mer än inåtskruvade hörnor mäktade den svenska offensiven inte med och det vara bara att vända tillbaka och hitta nya vägar när mittfältet för Caroline Seger och kompani.


Djupledsspel, lite på vinst eller förlust mot kantspringande Sofia Jakobsson innebar också att Sverige lämnade över en del av makten till sina kontringsinriktade motståndare.

Varje bolltapp var dyrbart och Schweiz stod beredda att vända spelet med flyfotade Ramona Bachmann i spetsen.

Jessica Samuelsson var följsam och brytsäker i försvaret men Bachmann kunde också kliva in i banan och pröva skottlyckan mot Hedvig Lindahl. Returen gick Lara Dickenmann som tvingade målvakten att sträcka ut och peta undan bollen.

Segermål strax före paus
Något välgrundat ledningsmål låg inte i korten för blågult, ändå stod det 1-0 före pausvilan.

Lite mer ordnat anfallsspel fick upp stabiliteten och hörnorna fortsatte att ställa till oreda.

Stenia Michel boxade ut i misslyckad vinkel, Lotta Schelin snappade upp möjligheten till ribbträff och Caroline Seger fick nätrassel av allt trassel när hon forcerade in 1-0.

Nick som det såg ut från läktaren. Den rutinerade mittfältsmaskinen ville beskriva målet annorlunda.
– Jag tror ryggmål. En bra hörna, vi krigar nästan in den med tanke på att så många rör bollen innan den går in, sade Seger till damfotboll.com.

Stina Blackstenius fick komma i anfallsroll efter paus i det enda ordentliga bytet, Josefin Johansson utgick efter blandad utdelning i passningsspelet och Olivia Schough tog över på mittfältet.

Det gav piggare löpningar genom mittcirkeln både upp och ner genom mittcirkeln och bra bidrag till det svenska presspelet.
– Anfallsmässigt är andra halvlek bättre, vi har lägen där vi försöker hålla i boll, gör mer än mot Norge. Förhoppningsvis ett steg i rätt riktning, sade Caroline Seger och tog leendet till hjälp för att uttrycka den goda känslan i gruppen.

En sista anstormning blev det att reda ut, Schweiz var klart på gång, skar inläggen till straffområdet och sköt från området precis utanför.

Sverige höll sina positioner i bredden men hamnade längre nere än tidigare.

Matchen böljade, till förtjänsterna hörde att det var blågul fot först innan läget uppstod på spelvändningarna och gott hemjobb på många håll.
– Vi valde att få in fräscha ben och jag är glad över spelet som Emma Berglund har, sade Sundhage.

Fembackslinje till sist klarade skivan, för Schweiz är hoppet uppe om att vinna gruppen.

För svensk del väntar Holland i sista matchen på onsdag. Då räcker en poäng för att kvittera ut biljetten till sommarens OS.
– Jag tror vi måste vara tydliga med det, inte fundera på kryss utan vinna matchen, sade Caroline Seger till sist.