Marija Banusics fyra minuter fällde Umeå IK i Eskilstuna

Marija Banusic såg till att skjuta Eskilstuna United vidare i Svenska cupen efter att ha gjort två mål inom loppet av fyra minuter i början på den andra halvleken. Matchen slutade 2–0 (0–0).
Marija Banusic hittar vägen mellan Julia Hellström och Fanny Hjelm Rönnlund. FOTO: Anders Andersson

– Det kändes som en välförtjänt seger och jag tycker att vi hade kontroll över matchen. Jag märkte av att Umeå blev tröttare i den andra halvleken och att vi blev bättre ju mer matchen led. Sen hade vi pratat om att vi skulle sätta högre press på dem i halvtid, säger Annica Svensson efter matchen.

Efter en mållös första halvlek i kvartsfinalen av Svenska Cupen kunde Eskilstuna United svara för ett ryck i inledningen av den andra. Först drogs Mimmi Larsson ner och hemmalaget fick en straff som Marija Banusic förvaltade väl i den 51:e matchminuten, fyra minuter senare serverade Olivia Schough bollen till Marija Banusic som därmed blev tvåmålsskytt.

Umeå IK kunde inte svara på det men stod upp bra och blir att räkna med i årets allsvenska. Det var också första riktiga ”testet” för UIK som tidigare har mött Sunnanå och Sirius (cupmatch) på försäsongen.

Hur tycker du att det ser ut om vi jämför med hur det såg ut vid den här tidpunkten i fjol?
– Jag tycker att det ser bra ut och alltid när man får in många nya spelare så måste man få ihop det tillsammans. Vi har haft lite småskavanker på vissa spelare som inte var med och spelade idag, berättar Uniteds Annica Svensson och fortsätter:
– Men samtidigt har alla spelarna som har kommit in gjort det bra, Elin Rombing, till exempel från F19, hon har spelat från start i tre matcher nu och gjort det bättre och bättre för varje match. Det är kul att se att många nya tar för sig och att vårt spel blir bättre.

Ett obekräftat rykte säger att Piteå redan lottats till bortamatch mot vinnaren i matchen Umeå–Eskilstuna. Hur blir det att möta Piteå i semifinalen?
– Det ska bli roligt, vi har revansch att ta på dom, säger Annica Svensson och tänker på förlusten efter straffar i åttondelsfinalen förra säsongen i cupen.

Har du något mer och tillägga?
– Jag tycker att vi svarade för en bra laginsats och verkligen jobbade matchen ut, sen var det skönt att vi kunde punktera matchen tidigt. Förra säsongen kanske vi gjorde ett mål och hade svårt innan det andra kom, idag satte vi två mål tätt inpå. Det är viktigt för att få lugn och ro, säger Annica Svensson.

Text: Anders Andersson

Rufus 2016-03-21 16:33

Först och främst: Idag har spelordningen lottats så att Eskilstuna möter Linköpings FC borta i semifinal 1. I den andra semin möter Piteå vinnaren i matchen Vittsjö-Rosengård.

Sedan var det återigen fråga om en s k tveksam straffsituation i söndagens match på Tunavallen. Mimmi Larsson fälls utanför straffområdet och faller, eller kastar sig - välj vilket - över linjen. Detta framgår klart av videoupptagningen (Eskilstunas egen!) från cupmatchen och av "åsyna vittnen" till incidenten. Nå - det är inte säkert att matchen fått en helt annan utgång utan det uppenbara feldomslutet. "United" var ändå det bättre laget.