Kommunen vill tvinga bort Kvarnsvedens IK

Med en vecka kvar till premiären i Damallsvenskan tänker Borlänge kommun tvinga nyuppflyttade Kvarnsvedens IK att överge sin hemmaplan Ljungbergsplanen och förlägga årets matcher till Domnarvsvallen inne i centralorten.

– Det är en kniv i ryggen på Kvarnsvedens IK som förening och på alla som har arbetat för klubben, säger damlagets tränare Jonas Björkgren till Dala-Demokraten.

– Vi har erbjudit kommunen att vi ska göra precis allt själva. Vi bygger och vi betalar och jag kan garantera att det inte skulle kosta Borlänge-borna en enda krona. Men vi får alltså nej av kommunen för att det är deras mark. Kommunen slår verkligen undan fötterna på oss, säger Jonas Björkgren.

Kvarnsvedens IK har en dispens liggande hos Svenska Fotbollförbundet vad gäller antalet sittplatser under tak. Det saknas 500 som inte är färdiga.
KIKs ordförande Olle Davisson redogör för ett närmast kuppartat handlande av Borlänge kommun där man vill åt klubbens fotbollshall, en fråga som enligt honom inte har med saken att göra. Han har presenterat finansiering och offerter för läktarutbyggnad och komplettering av planbelysning som KIK ska stå för.

Klubben har sålt arenareklam till Ljungbergsplanen som man knappast kan ta betalt för om inte matcherna spelas där.
När spelprogramen fastställdes förutsågs inte att Kvarnsvedens IKs matcher i Damallsvenskan kunde komma att kollidera med IK Brages och Dalkurds herrmatcher i div 1 Norra respektive Superettan som har Domnarvsvallen som hemmaplan. Krockar och flyttade matchdagar kan bli följden som drabbar många.

Borlänges kommunalråd Leif Lindström (V) skyller den uppkomna situationen på Svenska Fotbollförbundets arenakrav, medan Olle Davidsson förtydligar att KIK inte har begärt några extra pengar av kommunen för att uppfylla kraven på hemmaplanen Ljungbergsplanen.

The Observer 2016-04-08 18:36

Ljungbergsplanen är ju inte den skojigaste av planer som publik, men hemmaplan är hemmaplan!

Inte kul för en nykomling med sådana besked. Klubben har säkert jobbat hårt för att få till en bra debut på alla sätt.

Jag vet inte vilka som fick hybris den gången, men att för några år sedan se Dalsjöfors spela på en nästan öde arena i Borås var inte kul. Hoppas det inte blir likadant för KIK.

Typexemplet på både lyckade dispenser, arrangemang och hemmaplaner är naturligtvis Mallbackens Strandvallen! Bra med publik på en mindre spelplats är mycket bättre än ödsliga läktare på betongarenor som Behrn i Örebro eller Linköping arena.

Kämpa på KIK och lycka till i DA!