Sverige avväpnade Slovakien borta

Sverige hade inga problem med att avfärda, och besegra, Slovakien i kvalet till EM 2017. Sverige vann med 3-0, målen gjordes av Emilia Appelqvist, Linda Sembrant och Stina Blackstenius.
Stina Blackstenius, på knä, jätteglad förstås efter sitt första mål i a-landslaget. Foto: Bildbyrån

Sveriges största stjärna, Lotta Schelin, fick hoppa in från bänken i Sveriges fjärde match i EM-kvalet. Men det var en annan inhoppare som skulle göra störst avtryck och sätta sitt första blågula landslagsmål. Men innan Linköpings Stina Blackstenius kom in på planen hade en del hunnit hända.
Sverige gjorde precis som i OS-kvalet. Man gjorde det som krävdes för det motstånd som stod på andra sidan planen för dagen, varken mer eller mindre.

Sverige slarvade i passningsspelet och glömde utnyttja planens bredd i vissa stunder, slog bort varje hörna och klev inte fram tillräckligt i närkampsspelet. Men det var aldrig något snack om saken om vilka som var bäst idag och skulle lämna planen med tre poäng.
1-0 kom i den 27:e minuten efter att Caroline Seger prickat ribban och Emilia Appelqvist testade samma sak nästan 30 sekunder senare - med bättre lycka.

Sverige steppade upp sig spelmässigt i den andra halvleken. Bänken luftades och med det kom energin in. Laget vågade misslyckas och det gav resultat. 2-0 hängde Linda Sembrant dit efter en hörna, i den 55:e minuten.

Sju minuter senare blev stortalangen Blackstenius målskytt i a-landslaget för första gången. Och målet får anses vara matchens behållning. Blackstenius drev igenom ett passivt hemmaförsvar och istället för att spela bollen höll hon den nära sina egna fötter när hon tog sig förbi tre slovakiska försvara och la in bollen i mål. 3-0 blev slutresultatet ikväll, men Blackstenius hade bud på fler mål. Tio minuter efter debutmålet snubblade en slovakisk försvarare till och blev liggande i gräset. Blackstenius snappade upp bollen och avslutade i stolpen, ensam med målvakten. Även Linda Sembrant hade bud på fler mål, då hon var aktiv på de offensiva hönorna - som även de blev bättre efter halvtidsvilan.

Efter fyra matcher av EM-kvalet leder Sverige sin grupp på maximala tolv poäng, man har inte heller släppt in något mål såhär långt i kvalet.