Tveksamt om Piteå IF kan upprepa fjolårssuccén

Damfotboll.com ger sig på att förutspå hur Damallsvenskan 2016 kommer att utvecklas och på plats nr 7 tippar vi Piteå IF vars tredjeplats i fjor var frukten av form, vinnarkänsla och gott arbete under många månader. Nu försvinner två spelare som tagit vägen om Norrland till landslaget, så på kuppen får förväntningarna skruvas ner en smula. – Det är ett sätt att se det, vi har iallafall fem nya spelare som ska in i laget, säger Stellan Carlsson.

Placeringarna hamnar helt i skymundan när tränaren driver Piteås modell framåt.
Få färdiga fotbollslirare har välkomnats av planet på Kallax de senaste åren, snarare vill man locka spelare som likt Emilia Appelquist och Pauline Hammarlund hade förutsättningar och tog ett avgörande steg med träning och vardag på LF Arena.
– Så har vi jobbat och ska jobba, spelarna som kommit hit står på tröskeln i sin fotbollskarriär.

Hur får ni sen in dem i laget?
– Det börjar ju redan när vi har våra första samtal med spelarna som vill bli Piteåspelare, att beskriva för dem hur vi jobbar. Vi vill att de ska konkurrera i försvarsspel och anfallsspel, vara väldigt delaktiga i försäsongsmatcherna och vara förberedda.

Under vintern har laget nött övningar och tillbringat många löptimmar hemmavid men också hunnit med en avstickare till England för två riktiga tungviktsmöten.
– Vi vill ju massor i föreningen och arbetet är modigt och framåt på något vis. Det var en härlig möjlighet att spela mot Chelsea och Manchester City, vi har ju många spelare som är igång internationellt men på ungdomssidan ger det erfarenhet på ett annat sätt att få vara med om sådana matcher i klubblaget, säger Stellan Carlsson.
Inför hemmapubliken, som förra året ökade till över 1 600 i snitt har Piteå agerat starkt under lång tid. På vägen till medaljen kom också ett lyft på bortaplan som Stellan Carlsson vill bygga vidare på.
– När man lyckas i bortaspelet växer självförtroendet. Vi reste också bättre, det tror jag var en stor bidragande orsak. Att vi övernattade fler gånger var inte helt oviktigt, vi reser ju långt.

Respekten växte när Piteå reste land och rike runt och inget lag gick säkert. Kapaciteten i utgångsläget motsvarar inte tidigare år, men man ligger i startgroparna för ny utveckling.

Experten om Piteå IF

Piteå IF gjorde sin bästa säsong i Damallsvenskan 2015. I år har man tappat spetskompetens som Pauline Hammarlund samt Emilia Appelqvist. Ytterligare avbräck blev det när forwarden Hanna Pettersson korsbandsskadades på säsongens första träningspass och är borta hela säsongen.
Försäsongen har ändå visat att PIF åter blir ett lag att räkna. Hilda Carlén i målet är stabil och en av seriens allra bästa. Backen June Pedersen, norsk landslagsspelare, är ovärderlig vid fasta situationer. Laget är ungt och utvecklingsbart. Tränaren Stellan Carlsson vet att utveckla spelare och kommer inte att lämna något åt slumpen. Elin Bragnum, debuterade som 15-åring i AIK och har trots sin relativa ungdom gott om rutin av spel i Damallsvenskan. Hon och Ellen Löfqvist, F19-landslagsspelare från Sundsvalls DFF, är nya och lär ta plats på mittfältet. På topp får vindsnabba Felicia Karlsson, tidigare Eskilstuna United, samt starka Tempest-Marie Norlin som kan spela både centralt och på kanten ta över målproduktionen. Sammantaget ska det räcka för en ny bra säsong i Damallsvenskan men känslan är att de inte kommer att ha med toppstriden att göra.
Mycket starkt publikstöd på hemmaplan står på pluskontot.

Text: Fredrik Hasselgren & Anette Börjesson